Vérrel-verejtékkel, de csak döntőbe jutottak az angolok

július 7., szerda 21:44
Elődöntő
Anglia
2
-
1
Dánia
Vége
Dánia
3-4-3
Szövetségi kapitány
Kasper Hjulmand
Anglia
4-2-3-1
Szövetségi kapitány
Gareth Southgate
1
Schmeichel
6
Christensen
4
Kjaer
3
Vestergaard
17
Larsen
23
Hojbjerg
8
Delaney
5
Maehle
9
Braithwaite
12
Dolberg
14
Damsgaard
1
Pickford
6
Maguire
5
Stones
2
Walker
3
Shaw
4
Rice
14
Phillips
10
Sterling
19
Mount
25
Saka
9
Kane

Mire lehetett számítani?

Angol győzelemre és tisztesen helytálló, akár gólszerzésre is képes dánokra. Az Európa-bajnokságon senki sem tudta még bevenni az angolok kapuját, miközben kiejtették az ukránokat és a németeket, a csoportban pedig megverték Csehországot és Horvátországot.

Bár sokan fanyagolnak az angolok játékán, Southgate szövetségi kapitánynak precíz terve van, írta elemzésében Muraközy Balázs. A fiatal aranygeneráció, a klasszis veteránok, a jól szervezett védekezés, az alaposan átgondolt taktika és a háttérstáb munkájának kombinációja végleg alkalmassá tette az angol válogatottat, hogy döntőbe jusson, és akár meg is nyerje a tornát.

A dánok az Eb egyik legszimpatikusabb csapatát alkotják, nemcsak azért, ahogy Eriksen drámáját kezelték, hanem a játékuk miatt is. Az egyenes kieséses szakaszban Walest és Csehországot búcsúztatták, a csoportban pazar félidőt játszottak Belgium ellen - bár végül kikaptak -, az oroszokat pedig 4-1-re verték.

Mit hozott a meccs?

Először is, mozgalmas első félidőt. Kezdetben az angolok nyomtak inkább, ha nem is dolgoztak ki nagy helyzeteket, de birtokolták a labdát, és elsősorban a bal oldalon mozogtak ígéretesen. Shaw és Sterling különösen aktívak voltak, de a 7. percben Kane tette be a labdát jobb szélről a kapu elé, hiába, mert Sterling lemaradt róla.

Nem sokkal később, a 13. percben aztán övé volt a meccs első kapuralövése. A dánok próbálkoztak egy kiugratással - nem először -, de Walker lefülelte a labdát, gyorsan előrejátszotta Kane-nek, aki továbbadta Sterlingnek, végül Schmeichel kezében akadt el a labda.

15-20 perc után a dánok éledezni kezdtek, Højbjerg és Braithwaite is próbálkoztak, de legfeljebb szögletig jutottak. Ekkor egyre többet volt náluk a labda, az angolok visszább húzódtak. A 25. percben Damsgaard már a 16-oson belülről lőhetett, de nem sikerült eltalálnia a kaput.

Nem úgy öt perccel később, amikor szabadrúgásból óriási gólt akasztott Pickford hálójába, igaz, jobb helyezkedéssel talán védhetett volna az angol kapus.

Damsgaard a gólja után Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Szokatlan helyzetben találták magukat az angolok, ezen az Eb-n még egyszer sem voltak hátrányban, ami meg is látszott a játékukon. A dánok ellenben felbátorodtak, helyenként szépen játszották át az angol középpályát.

Az angoloknak azonban hamar sikerült megnyugodniuk, és nagyon nem akartak hátrányban menni a szünetre. A 38. percben Schmeichelnek kellett hatalmasat védenie: ahogy a meccs elején, ismét Kane adta be a jobb oldalról, Sterling érkezett a kapu elé, de közvetlenül a kapusba lőtte.

Egy perccel később Kane - aki az egész első félidőben jól játszott, gyakran visszalépett építeni a támadásokat - Sakát ugratta ki, újból Sterling volt a célpont, de végül a becsúszó Kjær juttatta kapuba a labdát. Ez volt a torna 11. öngólja.

Sterling és Saka az egyenlítés után Fotó: LAURENCE GRIFFITHS/AFP

A második félidő első percei inkább az angol térfélen játszódtak, Mæhle szép indítása lesen találta ugyan Dolberget, mindenesetre Pickfordnak védenie kellett. Aztán Braithwaite beadása után megint kénytelen volt kiöklözni a labdát.

Mégis a dán kapu előtt adódott a következő igazán nagy helyzet. Mount egy szabadrúgásból Maguire fejére ívelte a labdát, Schmeichelnek annyira nyújtózkodnia kellett, hogy szinte ujjheggyel tudta csak kitolni a kapu mellé. Pár perc múlva viszont megint Dolberg lőhetett, igaz, nem volt benne erő, középről érkezett Pickford kezébe.

Szinte pillanatokon belül adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek a kapuk előtt. A 60. percben Shaw tört be a büntetőterületre, középre gurította a labdát, ami Højbjerg sarkáról veszélyesen csorgott a kapu felé, végül szöglet lett belőle.

A dánok hármat cseréltek, beállt Poulsen, Wass és Nergaard is, az angoloknál pedig Grealish érkezett Saka helyett. A 73. percben Mount ívelt be jobbról, Schmeichelnek a felső léc alól kellett kikapnia a labdát, szögletre mentett.

A hátralevő negyed órában mindkét csapatnak voltak ígéretes építkezései, különösen az angolok voltak aktívak, de ők sem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani. Így a keddi elődöntőhöz hasonlóan itt is kétszer tizenöt perces hosszabbítást következett.

Kane és Andersen Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

A 94. percben Kane került helyzetbe, az ötös sarkáról lőtt, de Schmeichel védett. Southgate ezután szánta rá magát újabb cserékre, Foden és Henderson állt be Mount és Rice helyett.

A hosszabbítás az angolok fölényét hozta, Sterling veszélyesen játszott új helyén, a jobb oldalon, és szépen működtek együtt Fodennel. A korábban beállt csere, Grealish is megkínálta Schmeichelt egy lövéssel, majd Sterling próbálkozott megint. Az angolok láthatóan dűlőre akarták vinni a dolgot a tizenegyesek előtt.

A 103. percben jött a fordulat, ha nem is pont úgy, ahogy az angolok képzelték. Egy újabb támadás során Sterling esett el a tizenhatoson belül, és bár nem volt teljesen világos, hogy Mæhle vagy Jensen volt szabálytalan, a bíró tizenegyest ítélt, ami a videózás után is érvényben maradt. Kane tizenegyesét kivédte Schmeichel, de a kipattanót már nem tudta hárítani.

Foden és Kane Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A hosszabbítás második félidejére Southgate váratlanul lehozta a csereként beállt Grealisht, és a szélsőhátvéd Trippiert küldte be helyette. Az utolsó tíz percben próbáltak nyomni a dánok, de még emberhátrányba is kerültek, Jensen ugyanis megsérülhetett, de már nem küldhettek be senkit a helyére.

A hősies küzdelem nem vezetett eredményre: amikor az angolok megszerezték a labdát, gyors támadások helyett inkább okosan eldugták, a végén még Sterling rúghatott volna újabb gólt, ha Schmeichel nem védi ki.

Maradt a 2-1, vasárnap angol-olasz döntőt rendeznek a Wembley-ben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt