Rashford váratlan feltámadásával Anglia leradírozta Walest

világbajnokság
2022 november 29., 20:55

Az angol válogatott az Irán elleni 6-2 után újabb magabiztos győzelmet aratott, ezúttal Wales válogatottját verte 3-0-ra. Ezzel eldőlt, hogy a csoportból első helyen jutnak tovább, a nyolcaddöntőben vasárnap Szenegál vár rájuk. Wales utolsó helyen zárt a B csoportban. A csoport másik meccsén: USA-Irán 1-0. Az amerikaiak a második helyen mentek tovább.

Elképesztő múltra tekint vissza a két (futball)ország rivalizálása. A mostani volt a százaharmadik meccsük, nagy tornán eddig egyszer, a 2016-os Eb-n találkoztak, ott is az angolok nyertek ugyan, de a csoportból kéz a kézben mentek tovább sőt, Wales meg se állt a harmadik helyig.

A páros továbbjutásra volt ugyan esély, de nagyon kicsi. Egy biztos, Walesnek mennie kellett előre a győzelemért, és imádkoznia, hogy az Irán-USA meccsen döntetlen szülessen. Esetleg verje meg 4-0-ra Angliát, de erre már a kezdés előtt se volt esély. A meccs képét látva meg aztán semmi.

Az angolok támadgattak, Wales úgy játszott, mint akinek jó a döntetlen. Rashford most először volt kezdő a vébén. A 10. percben az eddig gólpassszokban jeleskedő Kane indítása után ziccerben hibázott. Azaz remekül védett a kiállítás miatt eltiltott Hennessey-t helyettesítő Ward.

Danny Wardnak kellett nagyot védenie a meccs elején
photo_camera Danny Wardnak kellett nagyot védenie a meccs elején Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A félidő második felében az angolok egyre jobban nyomtak, nyomogattak, a szintén most először kezdő Fodennek is kimaradt egy nagy helyzete, a félidő hosszabbításában pedig Joe Allen eresztett meg egy nagy lövést, ez volt Wales első helyzete. Hol volt már az USA elleni meccs második félidejében ellenállhatatlanul rohamozó walesi válogatott?

A második félidőre Gareth Bale már ki se jött, a 49. percben pedig Anglia Rashford révén szabadrúgásból megszerezte a vezetést. Ez volt a világbajnokság első szabadrúgásgólja. Alig telt el egy újabb perc, amikor Kane harmadik gólpasszát adta ezen a vébén, az előnyt Foden növelte kettőre. Ez volt a harmadik gólja a válogatottban, az első kettő Izlandnak lőtte egy 4-0-ás meccsen.

Rashford a vb-győztes Bobby Charlton nyomában
photo_camera Rashford a vb-győztes Bobby Charlton nyomában Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Még a 60. percben sem jártunk, amikor Southgate - a vébé folytatására gondolva - lehozta Kane-t, Walkert és Rice-t. Rashford tehát a pályán maradt és a 68. percben tovább növelte az előnyt. Rashfordnak ugyan már a meccs előtt is 13 gólja volt az angol válogatottban, de most először duplázott. Az ecuadori Valencia, a francia Mbappè és a holland Gakpo mellett ő a negyedik háromgólos a vébén. A gólpasszt Phillips adta.

A folytatásban kiderül, hogy a csoportmeccseken alaposan kitömött Wales és Irán volt-e túlságosan gyönge vagy az angolok ezúttal tényleg a vébé esélyesei lesznek.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.