Marokkó kiverte Portugáliát, megvan a futballtörténelem első afrikai vb-elődöntőse

világbajnokság
2022 december 10., 16:59

Marokkó 1-0-ra verte Portugáliát, ezzel megvan az első afrikai válogatott, amelyik a világbajnokságon a legjobb négy közé jutott. Az ellenfele az este 8 órakor kezdődő angol-francia meccsen derül ki.

Portugália 12 lőtt góllal, Marokkó 1 kapott góllal vágott neki a világbajnokság harmadik negyeddöntőjének. Az előző körben mindkét csapat a maga módján, de meglepetést okozott. Marokkótól aligha várták volna sokan, hogy világklasszis védekezésükkel hatástalanítani tudják az amúgy is harmatos spanyolokat, míg Portugália esetében egy ekkora gólparádé (6-1 Svájc ellen) nem volt benne a pakliban. Sem az, hogy mindez Goncalo Ramos vezetésével fog történni.

A portugál kezdőcsapatban ismét nem kapott helyet Cristiano Ronaldo, ez viszont már nem meglepetés. A marokkói csapatban az atomvédelmet kényszerűségből kellett megbontani két helyen is, az előző meccsen megsérült Agerd helyett el-Jamik kezdett a jobboldali belső védő poszton, míg a szintén sérült bayernes Mazraui helyett Attijat Allah került be.

A mérkőzés egy Bono védéssel kezdődött, Joao Félix fejelt a kapura. A labda ezután a portugáloknál volt többet, de ez semmiféle meglepetést nem okozott, ismerve Marokkó játékát. Kisebb-nagyobb szabálytalanságok tarkították időnként az egyhangú játékot.

Bruno Fernandes tarolja le a marokkói kapust, Bonót
photo_camera Bruno Fernandes tarolja le a marokkói kapust, Bonót Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

Joao Félix a 30.percben veszélyeztetett újra, de lövését el-Jamik blokkolni tudta, mielőtt még elért volna a kapuig. A marokkóiak első kapura lövése több mint fél óra elteltével született, szinte pontosan akkor, mint a spanyolok elleni nyolcaddöntőben.

A gólra viszont sokkal kevesebbet kellett várni, egy beadást követően a sevillai en-Nesziri fejelt a kapuba, a kilépő kapus, Diogo Costa a labda mellé nyúlt. Marokkó megszerezte a vezetést, a tv-közvetítés rendezője természetesen azonnal bevágta a savanyú arcú Ronaldót, ha nevetett volna, nyilván az lett volna a baj. A gólpasszt a világbajnokságon először kezdő Attijat Allah adta, aki legutoljára az afrikai Bajnokok Ligája elődöntőjében adott gólpasszt. Amúgy a Wydad meg is nyerte az afrikai BL-t.

A félidő legvégén egy Bruno Fernandes kapufa, egy portugálok szerint elmaradt tizenegyes, illetve egy gyengécske marokkói lövés borzolta a kedélyeket. 45 perc elteltével az állás 1-0 volt Marokkónak.

Diogo Costa csak nézte ahogy elmegy mellette a labda
photo_camera Diogo Costa csak nézte ahogy elmegy mellette a labda Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A második félidő egy Diogo Costa védéssel kezdődött, de nem sok híja volt, hogy a róla kipattanó labda rossz helyre jusson. Fernando Santos portugál kapitány csupán öt percet várt a második félidőben a cserével, Joao Cancelo és Cristiano Ronaldo érkezett. Goncalo Ramos maradt a pályán. Ronaldo pályára lépésével egyébként beállította a FIFA hivatalos válogatottsági rekordját. A kuvaiti al-Mutawával együtt 196 válogatottsággal állnak jelenleg együtt az élen.

Pár perccel később Marokkó egy újabb középhátvédjét veszíti el, Szaisszt hordágyon kellett levinni. Két meccs alatt már a harmadik védőjét vesztette el az afrikai csapat, gólt viszont az egész vébén csak egyet kapott. Mindeközben Portugália állandó nyomás alatt tartotta a kaput, Ramos és Fernandes is helyzetbe került, de kevés volt a veszélyes helyzet.

Bonónak a 83.percben bravúrral védte Joao Félix tizenhatos széléről leadott lövését, amit a Sevilla kapusa gyönyörűen ütött ki szögletre.

Őrült nyolcperces hosszabbítás vette kezdetét. Előbb Bono Cristiano Ronaldo lövését is védte, majd a marokklóiak az utolsó percekre tíz emberrel maradtak, miután egy belépő után kiállították a Serie B-s Bariban futballozó Seddirát. Mégis kis híján újabb gólt szereztek, de Abuklal lövését a kapus védte. A portugáloknak is volt labdája az egyenlítéshez, de Pepe fejese mellé ment. Marokkó a négy közé jutott, Portugália búcsúzott.

A meccs végén Ronaldo zokogva hagyta el a pályát, Pepe pedig az argentin játékvezetőt okolta a kiesésért.

Walid Regragui marokkói szövetségi kapitány elmondta, hogy mindenki harcolt Afrikáért, sok minőségi játékosuk van, remek a csapatszellemük, és azt ígérte: még nincs vége.

Cristiano Ronaldo utolsó világbajnoki mérkőzésén lépett pályára
photo_camera Cristiano Ronaldo utolsó világbajnoki mérkőzésén lépett pályára Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP
Negyeddöntők
Marokkó
1
-
0
Portugália
Vége
Portugália
Szövetségi kapitány
4-3-3
Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos
22
D. Meireles Costa
2
J. Dalot Teixeira
3
K. Laveran Lima Ferreira
4
R. Santos Gato Alves Dias
5
R. Guerreiro
10
B. Mota Veiga de Carvalho e Silva
18
R. Da Silva Neves
25
O. da Silva Monteiro
8
B. Borges Fernandes
26
G. Ramos
11
J. Sequeira
Marokkó
Szövetségi kapitány
4-3-3
Walid Regragui
1
Y. Bounou
2
A. Hakimi Mouh
18
J. El Yamiq
6
R. Saïss
25
Y. Attiyat allah
8
A. Ounahi
4
S. Amrabat
15
S. Amallah
7
H. Ziyech
19
Y. En-Nesyri
17
S. Boufal

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.