Messi vezetésével vébédöntős Argentína

futball
2022 december 13., 20:57
  • Vasárnap Argentína ott lesz a világbajnokság döntőjében, miután nagyon simán, 3-0-ra verték Horvátországot.
  • A 2014-ben elvesztett döntő után a horvátok ellen gólt szerző, gólpasszt adó Messi megkapja a lehetőséget, hogy feltegye a koronát a karrierjére.
  • Bár ma nagyon kikaptak, a horvát válogatott a futballtörténelem megkerülhetetlen csapata.
A meccs két hőse, Messi és Julian Alvarez
photo_camera A meccs két hőse, Messi és Julian Alvarez Fotó: JACK GUEZ/AFP

Két olyan csapat játszotta a 2022-es világbajnokság elődöntőjét, amely egyaránt 120 percet és egy tizenegyespárbajt küzdött végig a negyeddöntőben. Sőt, a horvátok szokásukhoz híven már a nyolcaddöntőben is csak büntetőkkel tudtak továbbmenni.

A négy éve ezüstérmes horvátok és a nyolc éve szintén második argentinok összecsapása két nagy öreg, a 35 éves Messi és a 37 éves Modric párharcaként volt beharangozva. Teljes joggal, de ugyanígy lehetett arról is beszélni, hogy a vébé két legjobb kapusa, Livakovic és Martinez mérkőzhettek meg egymással, vagy hogy az argentinok a négy évvel ezelőtt a csoportkörben elszenvedett, megalázó 3-0-ás vereségért próbálhattak visszavágni a horvátoknak.

A horvátok ugyanazt a csapatot küldték pályára, amely a brazilok ellen kezdett. Az argentinok azonban kénytelenek voltak újítani, mert az eddig nagyon jó balhátvéd, Acuna eltiltás miatt nem játszhatott. Az ő helyére Tagliafico került a csapatba, a középpályán pedig az a Paredes játszhatott, akinek a beállításával nyilvánvalóan a vébé legjobb középső hármasa, a Kovacic-Brozovic-Modric trió megfékezése volt a cél. A sérüléséből még mindig nem teljesen felépült Di María a kispadon maradt.

Az argentinok kezdték tempósabban a meccset, de hiába támadták meg a horvát hátvédeket is, amikor náluk volt a labda, az európai csapatot nem lehetett zavarba hozni. Sőt, az első percek után egyre többet volt a horvátoknál a labda. Félelmetes középpályájuk dominálta a játékot, és néhány támadással is megpróbálkoztak azon a balszélükön, ahol a fáradhatatlan Perisicet hátulról jól támogatta Sosa.

Az első félidő eleje így egyértelműen Modric számára alakult jobban, míg Messi, aki a labdával is ritkán találkozott, egyszer hosszasan tapogatta combja hátsó részét, a frászt hozva minden argentin drukkere. A játékrész vége azonban drámai fordulatot hozott.

A 32. percben Enzo Fernandez szöktette Julian Alvarezt, akit Livakovic csak szabálytalankodva tudott megállítani. A horvát kapus megúszta sárgával, a büntetőhöz viszont nem férhetett kétség. A 11 méterről gyakran hibázó Messi most esélyt sem adott az utóbbi napokban félelmetes tizenegyesvédővé fejlődő ellenfelének. Úgy vágta a labdát a bal felsőbe, hogy Livakovicnak esélye sem volt az újabb csodára.

A gól után a horvátok azonnal támadásokat kezdtek építeni, de éppen ez lett a vesztük. Egy szögletük után a labdát szerző argentinok villámgyors kontrát indítottak, amelyben ezúttal Messi szöktette Alvarezt. Az argentin csatár saját térfeléről indulva vezette a labdát, ami két kétségbeesetten védekező horvátról is szerencsésen visszapattant elé, neki pedig már csak el kellett pöckölnie Livakovic mellett a kapuba.

Luka Modric, a horvátok kapitánya
photo_camera Luka Modric, a horvátok kapitánya Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

Néhány perccel később egy Macallister fejesből majdnem megszületett a harmadik argentin gól is. Az egyre nagyobb kedvvel játszó Messi pedig az ismét hatalmas túlerőben lévő argentin szurkolók nagy örömére több látványos cselt is be mert mutatni. Bár a kétgólos előnnyel minden még nem dőlt el a szünetre, nyilvánvaló volt, hogy a horvátoknak sokkal többet kell mutatniuk támadásban az első félidőnél, amikor nem volt kapura tartó próbálkozásuk.

Gyorsan cseréltek is hármat a horvátok, a második félidő elején már Orsic, Vlasic és Petkovic is segített abban, hogy végig az argentin térfélen tartsák a labdát. Helyzetet azonban nem sikerült kialakítaniuk, és az első tíz perc után el is szállt a horvát lelkesedés. Már a meccs elején olyan jól játszó középpályájuk sem volt az igazi, talán hiba is volt azt megbontani Brozovic lecserélésével.

A 62. percben végre összejött egy horvát helyzetecske, de ekkor talán már Modricék sem gondolták, hogy lehet keresnivalójuk a nagyon magabiztos és pontos argentinokkal szemben. A 69. percben pedig a minimális reményük is elszállt. Messi a balszélen leiskolázta a nála 15 évvel fiatalabb Gvardiolt, aki drámaian lomhának és ügyetlennek tűnt mellette. Messi az alapvonaltól visszagurított az érkező Alvareznek, aki megszerezte saját második és csapata harmadik gólját.

Lelkes argentin közönség
photo_camera Lelkes argentin közönség Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Az utolsó húsz percnek így, világbajnoki elődöntőhöz talán méltatlanul, de már nem volt tétje. Az argentinok is cseréltek néhányat, többek közt első perceihez jutott a tornán Dybala, de Messi még így sem kapott pihenőt. Modricot viszont lecserélte kapitánya a 81. percben, a Real Madrid aranylabdás játékosa pedig meg is kapta azt a vastapsot, ami egy ilyen karrier és egy ilyen torna vége felé közelítve jár.

Argentína így 2014 után Messi vezetésével ismét világbajnoki döntőt játszhat. A dél-amerikai csapat talán éppen az elődöntőben volt a legmagabiztosabb, és ezúttal olyan sportszerűtlen eszközökhöz sem kellett nyúlniuk, mint a hollandok ellen foggal-körömmel megnyert negyeddöntőben. Egy Franciaország elleni döntőben az európai csapat valamivel esélyesebbnek számítana, de mostantól teljesen reális a forgatókönyv, hogy 36 év után Argentína ismét világbajnokságot nyerjen, Maradona szerepében Messivel.

A négy évvel ezelőtti ezüst után a horvátok most csak a bronzért játszhatnak. A „csak” szócska itt különösen igazságtalan. A független Horvátország eddig hatszor játszott világbajnokságon, és háromszor jutottak legalább az elődöntőig. A kevesebb, mint 4 millió lakosú országtól ez olyan teljesítmény, amivel csak Uruguay versenyezhet a futballtörténelemben.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.