Tíz éve halt meg néhány óra alatt 230 ezer ember

2014 december 26., péntek 8:30

2004. karácsonyán az Indai óceán térségében a modern idők legdurvább természeti katasztrófája történt: egy tenger alatti földrengés óriási vízhullámot, cunamit indított el Sri Lanka és Thaiföld között, letarolva a környező országok partjait.

A legtöbben Indonéziában (130-167 ezer) és Sri Lankán (35 ezer) haltak meg, de Indiában is tízezer fölött volt a halálos áldozátok - máig is csak durván becsülhető száma. A katasztrófában rengeteg Thaiföldön nyaraló európai turista is életét vesztette. 1,7 millió embernek kellett elhagynia otthonát a szökőár miatt.

Tíz évvel a tragédia után számos helyen emlékeztek meg a történtekről, az AFP képösszeállítását közöljük.

A Sri Lanka-i Colombóból induló emlékvonatot engedi útjára egy zenekar. Ugyanezt a járatot elkpata a cunami, ezer utas halálát okozva Sri Lankán, így a katasztrófa szimbóluma lett. (AFP/ISHARA S. KODIKARA)
A peronőr és az emlékfelirat (AFP/ISHARA S. KODIKARA)
A vonatot tíz éve ő, Wanigaratne Karunatilleke vezette. Előtte fogalma sem volt róla, mi az a cunami. (AFP/Ishara S. KODIKARA)
Thai emlékezők a Ban Nam Khem emlékparkban. A strandjairól ismert Thaiföldön több ezer nyugati turista vesztette életét. (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
Az emlékezés virágait dobálják a tengerbe (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
(AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
Az emlékparkban az áldozatok tiszteletére fal áll, éppen egy buddhista szerzetes rója le kegyeletét. (AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
(AFP / Pornchai KITTIWONGSAKUL)
Banda Aceh-ben társaikra emlékező rendőrök. Az áldozatok jobb híján óriási tömegsírokba temették szerte a tengerparton. (AFP PHOTO / Chaideer MAHYUDDIN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt