Tömegtüntetésen kért büszke oxit Ciprasz

2015 július 03., 21:23

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök másfél nappal az EU és az IMF ajánlatáról szóló népszavazás előtt tömegtüntetést hívott össze Athénba.

Fotók: AFP/Arisz Messzinisz

Ciprasz Sziriza nevű pártjával azzal az ígérettel került hatalomra januárban, hogy nem teljesítik azokat a spórolási feltételeket, amelyeket a Görögországnak adott kedvezményes hitelekért cserébe az IMF és az EU elvárnak. A két szervezet már a kampány idején szólt, hogy nincs mód a feltételek érdemi enyhítésére. A tárgyalások a két fél között most már fél éve tartanak, és múlt szombaton kiderült, hogy nem tudnak megegyezni. Ezért Görögország lényegében csődbe ment: hétfő óta nem nyitottak ki a bankok, és az emberek egyszerre csak 60 eurót vehetnek fel a bankszámlájukról.

Ciprasz múlt szombaton, hajnali egykor jelentette be, hogy 5-én népszavazást tartanak a hitelfeltételekről. Az oxi görögül nemet jelent, és arra biztatja azóta a híveit, hogy így szavazzanak. A közvélemény-kutatások nagyon szoros eredményt jósolnak. Az EU legtöbb politikusa szerint ha a nemek győznek, akkor Görögország kénytelen lesz feladni az eurót, mert nem kap majd pénzt az Európai Központi Banktól. A képet azonban péntek délután Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke árnyalta, szerinte egy csődbe ment országra is lehet valamilyen szabályt írni, hogy megtarthassák a közös pénzt. Ha az igenek nyernek, akkor Ciprasznak valószínűleg le kell mondania. Erre már maga is célzott, és ezt üzente neki a legtöbb európai kollégája is.

A Ciprasz is felszólalt a tüntetésen. Azt mondta, hogy "akármi is történik majd, hétfőn győztesek leszünk", meg azt, hogy "ma azért ünnepelünk és énekelünk, hogy legyőzzük a félelmet és a zsarolást", meg azt, hogy "ma egész Európa titeket figyel, a szemeik a Szintagma térre szegeződnek, oda, ahol a demokrácia született, és ahol esélyt adunk a demokráciának, hogy visszatérjen Európába".

Jóval többen voltak, mint a kora délutáni tüntetésen, amelyet az igen hívei szerveztek.

Janisz Varufakisz pénzügyminisztert többen is csókkal köszöntötték.

Ciprasz szerint ha a görögök nemmel szavaznak, akkor kezükbe veszik a sorsukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.