Egyre kilátástalanabb a helyzet a macedón-görög határon

2016 március 01., 17:50

Már több mint 8500 ember torlódott fel a macedón-görög határon, miután  Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia februárban úgy döntött, hogy legfeljebb naponta 580, szíriai és iraki menekültet szállítanak tovább Németország felé. Eközben a görög szigeteken februárban átlagosan 1904 ember ért partot, január elseje óta már több mint 130 ezren. Idén eddig 410 fulladtak az Égei-tengerbe.

photo_camera AFP / LOUISA GOULIAMAKI

A határon fekvő Idomeni melletti táborban uralkodó körülmények, és az egyre kilátástalanabb várakozás miatt hétfő délután körülbelül háromszáz iraki és szíriai menekült ledöntötte a határkerítést. A macedón rendőrök könnygázt, és hanggránátokat vetettek be, de végül senkit sem tartóztattak le. A határ az incidens óta zárva van, senkit sem engedtek tovább. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint a 

 "a zsúfoltság élelmiszer-, szállás- és vízhiányhoz vezet. Mint mindannyian láthattuk tegnap, a feszültség folyvást nő, tovább tüzelve az erőszakot, és ez a helyzet az embercsempészek kezére játszik."

AFP / LOUISA GOULIAMAKI

AFP / LOUISA GOULIAMAKI


Dan Kitwood/Getty Images

AFP / SAKIS MITROLIDIS


A BBC helyszíni beszámolója szerint az Idomeni mellett lévő táborban egyre rosszabbak a körülmények. Az eredetileg 1500 főre méretezett ideiglenes sátortáborban már közel kilencezren vannak. Százak alszanak a szabad ég alatt. A rossz időjárás miatt egyre nagyobb számban betegednek meg az emberek, az influenzaszerű tünetek a gyerekek sújtja leginkább. A Vöröskereszt helyszínen dolgozó munkatársai szerint az is komoly problémát jelent, hogy sokan súlyos betegen sem keresik fel az orvosokat, attól tartva, hogy az hátrányosan befolyásolja a továbbutazásukat. 
Dan Kitwood/Getty Images
Dan Kitwood/Getty Images

Dan Kitwood/Getty Images

A macedón-görög határon uralkodó helyzet megoldása egyelőre nem látszik. Az Athén kikötőjében, Pireuszban lévő táborok is megteltek, az ott lévők hamarosan útnak indulnak Nyugat felé. És Szerbia is több busznyi embert vitt vissza Macedóniába, miután a sidi befogadótáborban gazdasági bevándorlónak minőstették őket, vagy kiderült, hogy hamis papírokat használva jutnának Németországba. 
AFP / LOUISA GOULIAMAKI

AFP / LOUISA GOULIAMAKI

AFP / LOUISA GOULIAMAKI

AFP / SAKIS MITROLIDIS

AFP / SAKIS MITROLIDIS

Dan Kitwood/Getty Images

Dan Kitwood/Getty Images

AFP / LOUISA GOULIAMAKI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.