Sokkoló fotók mutatják be az ISIS palmürai pusztítását

2016 április 1., 21:15

Március 27-én az oroszok által támogatott szíriai csapatok visszafoglalták az ISIS terrorszervezet fegyvereseitől a Szíria középső részén lévő Palmüra romvárost.

Palmürát már az időszámításunk előtti második évezredben is említették mezopotámiai feljegyzések, Tadmor néven. A város rengetegszer gazdát cserélt, sokáig állt zsidó fennhatóság alatt, de a palmüraiak maguk is elfoglaltak kisebb településeket a környezetükben. Később ezt a vidéket is megszerezték a rómaiak.

A város páratlan építészeti remekei miatt 1980-ban felkerült az UNESCO világörökség-listájára, és fokozott védelmet kapott.

A régészek az egész XX. században szinte folyamatosan dolgoztak itt az arab, zsidó, görög, föníciai, római és bizánci emlékek feltárásán.

2015 májusában azonban az ISIS elfoglalta a várost, és a terroristák példátlan rombolásba kezdtek.

Rögtön lerombolták az ókori arab istenség, Allát hatalmas oroszlánszobrát, helyrehozhatatlanul megrongálták Bél és Baalshamin istenségek templomait meg a Diadalívet, aknákat telepítettek a romokhoz, és kivégezték a város őrzésével megbízott régészeti vezetőt is.

Most a város maradványainak visszafoglalása után egy fotós úgy emlékezett meg Palmüráról, hogy megmutatta, milyen műemlékből mi maradt az ISIS rombolása után.

photo_camera Baalshamin templomának maradványai. A kézben tartott fotón az ISIS előtti állapot. (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera A palmüriai diadalív (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera A diadalív másik szögből (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera Bél temploma (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera Bél temloma (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera Bél templomának falai (AFP / JOSEPH EID)
photo_camera A palmürai múzeum egyik megrongált kiállítóterme. A szobrok többségét egyszerűen szétverték. (AFP / JOSEPH EID)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt