Végső búcsút vettek a francia katolikus paptól, akit két dzsihadista végzett ki

2016 augusztus 2., kedd 15:02
A 85 éves Jacques Hamel július 26-án (Fotó: ser-ta-paroisse.over-blog.org / AFP) Fotó: HO

A roueni székesegyházban megerősített rendőri jelenlét mellett vettek ünnepélyesen végső búcsút a francia katolikus paptól, akit egy hete két dzsihadista gyilkolt meg. A 85 éves Jacques Hamelnek a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában két 19 éves férfi elvágta a torkát, miután túszokat ejtve berontottak a reggeli misére.

Fotó: Joel Saget / AFP Fotó: JOEL SAGET

A koporsót négyen vitték, és azt a gyászt jelképező lila stólás papok menete kísérte. A szertartáson muszlimok is részt vettek, közöttük Hassan Houays saint-étienne-du-rouvray-i matematikatanár, aki szolidaritását fejezte ki a keresztény közösséggel. Az idős pap búcsúszertartásán a gótikus épületben és az előtte lévő téren kb. kétezren vettek részt az eső ellenére.

Fotó: Charly Triballeau / AFP Fotó: CHARLY TRIBALLEAU

A magukat az Iszlám Államhoz tartozónak valló dzsihadisták brutális akciója nagy felháborodást váltott ki Franciaország-szerte, sok muszlim is elítélte. A támadókat végül a rendőrök lelőtték, miután egy másik embert is súlyosan megsebesítettek. Hamel atya a helybeliek között arról volt ismert, hogy sokat tett a városában élő vallási közösségek közötti párbeszédért.

Fotó: Joel Saget / AFP Fotó: JOEL SAGET

A szertartáson ott volt Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Laurent Fabius volt miniszterelnök is, végig fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben. A rendvédelmi erők 20 teherautója parkolt a székesegyháznál, ahol minden belépőt megmotoztak. A székesegyház előtti téren nagy kivetítőn lehetett követni a szertartást.

Egy pap ostyát ad egy hívőnek a templom előtt (Fotó: Joel Saget / AFP) Fotó: JOEL SAGET

Az észak-franciaországi származású Jacques Hamelt szűk családi körben, a hozzátartozók által nem közölt helyen helyezik végső nyugalomra. Az egyházmegye közölte, hogy a saint-étienne-du-rouvray-i templom, ahol Hamel atya közel 50 éven át szolgált, több hétig zárva marad.

Fotó: Charly Triballeau / AFP Fotó: CHARLY TRIBALLEAU

A temetés előtt a francia katolikus templomok vasárnapi miséin szolidaritása jeléül több száz muszlim vett részt. Ferenc pápa a merényletre reagálva elutasította, hogy egyenlőségjelet tegyen az iszlám és az erőszak között.

Dominique Lebrun roueni érsek megáldja Jacques Hamel atya koporsóját (Fotó: Charly Triballeau / AFP) Fotó: CHARLY TRIBALLEAU

A két támadó, Adel Kermiche és Abdel Malik Petitjean 700 km-re élt egymástól, és csak néhány nappal a túszejtő akció előtt ismerkedett meg egymással az interneten egy kódolt levelező programmal. Normandiai muszlim vallási vezetők azt mondták, nem hajlandók eltemetni Adel Kermiche-t. A polgármesteri hivatal dönt majd arról, hogy eltemetik-e ott. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt