A Zöld Kórházat nem egy bomba, hanem a pusztító magyar korrupció rombolta le

2016 október 22., szombat 10:03
  • A városi Gorillák urbexes csapat bemászott a kórházba, ami ma az egyik legkomolyabb közegészségügyi veszély Dunaújvárosban.
  • Egykor orvosi rendelők működtek a dunaújvárosi II. számú rendelőintézetben, a Zöld SZTK-ban. 2010-ben aztán bezárták az intézményt, aminek eladása miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozott a Veszprém megyei rendőrség.
  • A zöld SZTK ügye 2004-re nyúlik vissza, amikor az önkormányzat 118 millió forintért túladott a Dunaújváros belvárosában fekvő rendelőintézeten egy magáncégnek, majd a kórház azonnal vissza is bérelte az épületet. A tulajdonosok közel egy év alatt a kórházi visszabérlésből busás haszonnal ki is termelték a teljes vételárat.
  • A dunaújvárosi Jobbik feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Arra hivatkoztak, hogy az ingatlan akkori valós piaci ára valahol 350 és 360 millió forint között lett volna. A nyomozás során az eladásra 2004-ben igennel voksoló MSZP- SZDSZ közgyűlési frakcióját kihallgatták és rabosították.
  • Közben a kavarás folytatódott. Az első tulajdonosi kör 2006-ban közel 400 millióért továbbadta az ingatlant a Pentinvest kft.-nek, ami meglepő módon hamar felszámolás alá került. Nem fizette a közszolgáltatásokat, majd a kiürült épület tulajdonlása körül évekig húzódó jogi vita következett.
  • Ekkortól kezdve lett komoly közegészségügyi probléma a volt kórház. Először csőtöréssel, utána egy komoly tűzesettel végül a patkányinvázióval kellett megküzdenie a városnak. A károk elhárítása sok millió közpénzt emésztett fel.
  • Az eladást megszavazó politikusok ellen az ügyészség ejtette a vádat.
Ünnepélyes megnyitó 1983. november 1.
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa
Fotó: Picasa

A 444-en korábban megjelent urbexes galériák:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt