Eltemették Fidel Castrót

2016 december 4., 15:51

A kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában, a Santa Ifigenia temetőben helyezték örök nyugalomra.

photo_camera A hamvakat egy UAZ-469-esen szállították (AFP/Ronaldo Schmeidt)

A hamvakat vasárnap helyi idő szerint kora reggel szállították át a Forradalom teréről a temetőbe. A három kilométeres szakaszon több ezer gyászoló gyűlt össze. A gyászszertartás kezdetét huszonegy ágyúlövés jelezte.

Castrót nagy meglepetésre egy magánjellegű ceremónia keretében temették el, miután kubai tisztségviselők az utolsó pillanatban módosítottak a terveken, és megtiltották az esemény hazai és nemzetközi élő televíziós közvetítését.

A szertartáson így csak a családtagok és a meghívott vendégek vettek részt, köztük több latin-amerikai baloldali vezető, úgymint Nicolás Maduro venezuelai, illetve Evo Morales bolíviai elnök, valamint Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff volt brazil államfők. Az Egyesült Államokat Jeffrey DeLaurentis nagykövet és Ben Rhodes nemzetbiztonsági tanácsadó képviselte.

A temetésen Franciaországot képviselő Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az egyszerű szertartáson senki sem mondott beszédet.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa a távolból úgy látta, hogy a ceremónián körülbelül harmincan vehettek részt.

A Santa Ifigenia temetőben nyugszik a kubai történelem számos ismert személyisége - politikusok, költők, üzletemberek -, köztük José Martí költő, író, a Kuba függetlenségéért vívott küzdelem kiemelkedő alakja. Fidel Castro hamvait a Martí-mauzóleum közelében, elhunyt családtagjainak körében helyezték el, alig néhány méterre a Santiago de Cubában található Moncada laktanya elleni sikertelen támadás áldozatainak emlékét őrző mauzóleumtól. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt