Elképesztően elegáns állat lett 2019 ízeltlábúja, a havasi cincér

Tbg
2018 december 31., 06:46

A Magyar Rovartani Társaság közönségszavazásán a havasi cincér három-négy csáphosszal legyőzve a magyar tarszát, 2019-ben az év ízeltlábúja lett. Nem véletlenül, marha jól néz ki:

photo_camera Fotó: Jean-Baptiste Strobel/Biosphoto

A havasi cincér (Rosalia alpina) neve, mint azt a Természettudományi múzeum blogja írja, megtévesztő, ugyanis a havasokban, alpesi helyeken pont nem található meg.

photo_camera Fotó: Felix Labhardt/Biosphoto

Annyi viszont igaz, hogy hegyekben, a bükkösökben él, innen kapta szép szürkés-kékes színét és fekete foltjait, amellyel jól el tud rejtőzni a bükkfák hasonló színű kérgén.

photo_camera Fotó: BENOIT DODELIN/AFP
photo_camera Fotó: BLANCHOT Philippe/hemis.fr

„Kültakarójának alapszíne fekete, de mindenütt nagyon sűrűn álló, igen rövid szőrök fedik, amelyek az alap felületét szinte teljesen eltakarják. A szőrök legnagyobbrészt kékesszürkék, de az előháton és a szárnyfedőkön több bársonyosnak látszó fekete foltba tömörülnek, amelyeket világosabb sáv keretez” - írja a blog.

photo_camera Fotó: OLIVIER BORN/Biosphoto
photo_camera Fotó: OLIVIER BORN/Biosphoto

A rovarok 4-6 centisre nőnek meg, a hím csápja testének hosszabbra nyúlik, a nőstényé a testtel azonos méretű.

Európának inkább a déli felén található meg, Magyarországon a Dunántúlon, az Északi-Középhegységben és a Mecsekben látták már, a budai hegyekben viszont nagyon ritka. (MTI/Népszava/MTTM)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.