Több mint százezer flamingó költözött a legnagyobb indiai városba, valószínű a szennyezett vízpart miatt

2019 március 26., 10:33

India legnagyobb városában egy ideje élnek már flamingók, de az elmúlt években döbbenetes méretben nőtt meg a számuk: egy januári felmérés szerint már 120 ezer nagytestű madár élhet a városban. Ez többszöröse annak, mint amennyi az elmúlt évtizedekben előfordult.

Flamingók Mumbaiban
photo_camera Flamingók Mumbaiban Fotó: K K Choudhary/The Times of India

A madarak életét kutatók szerint a nyolcvanas években indult meg a flamingók migrációja Mumbaiba, de az elmúlt években nagyon megnőtt az újabb madarak száma. A világon hat flamingófajt ismerni, közülük a rózsás flamingó és a kis flamingó ismert Indiában.

A kutatók szerint a madarak egy kisebb csoportja Pakisztánból, Afganisztán, Iránból és Izraelből érkezik, de a feltételezések szerint vannak madarak, melyek egészen Franciaországból repültek idáig a Guardian cikke szerint.

photo_camera Fotó: KK Choudhary/The Times of India

Arról, hogy miért nőtt meg ennyire a flamingók száma, egyelőre hivatalos válasz helyett csak találgatások léteznek, de az egyik legelterjedtebb magyarázat szerint többek között egy rendkívül szennyezett torkolat vonzhatta a madarakat, mivel a folyót elöntő szennyvíz miatt elterjedtek a kékmoszatok, melyet szívesen fogyasztanak a flamingók.

Egy indiai ornitológus, Sunjoy Monga szerint a kikötő környéke elérhette a 'tökéletes' szennyezettségi szintet, melyben minden körülmény adott volt az alganövekedéshez. Persze ez nem az egyetlen magyarázó tényező, hanem sokat számíthatott az is, hogy a korábbi természetes élőhelyként szolgáló Kutch vizes területei kiszáradtak, így sok flamingó tovább kellett álljon.

Mindenesetre a Mumbaiban megérkező flamingók esete jól mutatja, milyen véletlenszerű és törékeny helyzeteket hoz létre az emberi eredetű pusztítás és a minden körülmények között túlélni próbáló természet találkozása. És azt is látni, hogy a flamingók nem feltétlenül lelhetnek sokáig új otthonra a rendkívül gyorsan változó városban. Mint a Guardian cikke megjegyzi, Uran vizes területe, mely pár éve még kedvelt volt a madarak körében, mára fel lett töltve, hogy ott egy új repülőtér épülhessen. Közben pedig folynak az előkészületei India első nagysebességű vasút-pályájának kiépítésében is, amely a tervek szerint épp egy flamingórezervátumon haladna át.

photo_camera Fotó: K K Choudhary/The Times of India

Ráadásul a folyó és a partszakasz szennyezettsége csak átmenetileg biztosított otthont a madaraknak, ahogy folytatódik a folyó szennyezése, terjedni fog az árapálysíkság és folyamatosan szűnnek majd meg azok a kedvező körülmények, melyek egy rövid időre a flamingók otthonává tették a területet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.