Késik a monszun, súlyos vízhiánnyal küzd Dél-India

2019 június 20., csütörtök 17:17

Drámai vízhiányt okoz Dél-Indiában, hogy késik a monszun. Az NDTV hírcsatornának nyilatkozó meteorológusok szerint országszerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál. Míg június közepére a monszunesőzés általában eléri az ország kétharmadát, míg jelenleg a terület alig felét érte el. Az ország hatodik legnagyobb városában, Csennaiban két hete szárazak vezetékek. Miután az ötmilliós metropolisz ellátását biztosító négy tározó kiszáradt, tartálykocsikkal próbálják ellátni az ottélőket. A napi több órás sorban állás tiltakozásokat szült, Coimbatore városában szerda este megpróbálták elfoglalni a városházát, több mint félezer tüntetőt tartóztattak le.

Az ország történetének legsúlyosabb vízválsága miatt új minisztériumot hozott létre Narendra Modi miniszterelnök. A cél, hogy 2024-re minden háztartás tiszta ivóvizhez jusson hozzá az 1,3 milliárd lakosságú országban. Egy tavalyi kormányzati tanulmány szerint

közel 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól Indiában. Az elégtelen vízellátás miatt évente mintegy 200 ezer ember halálát okozza.

A jelentés úgy kalkulál, hogy 2030-ra az ország vízszükséglete kétszerese lesz az elérhető készleteknek. Már 2020-ra 21 nagyobb indiai város fogyhat ki a vízből, ami 100 millió embert érinthet.

Fotó: ARUN SANKAR/AFP
Fotó: SAM PANTHAKY/AFP
Fotó: HIMANSHU SHARMA/AFP
Fotó: TAUSEEF MUSTAFA/AFP
Fotó: NOEMI CASSANELLI/AFP
Fotó: R. Parthibhan/AP
Fotó: NOEMI CASSANELLI/AFP
Fotó: R. Parthibhan/AP
Fotó: Mahesh Kumar A./AP
Fotó: Mahesh Kumar A./AP
Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP
Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP
Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP
Fotó: Rafiq Maqbool/AP