Tüntetők foglalták el a hongkongi törvényhozás épületét

2019 július 1., hétfő 13:41

Helyi idő szerint hétfő délután a rendőrség tüntetőkkel csapott össze Hongkongban: július elseje annak az évfordulóját jelöli, amikor a különleges státuszú városállam brit fennhatóság alól Kínához került 1997-ben, az állami megemlékezés helyszínén azonban sok tüntető gyűlt össze.

Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP
Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP

Az utóbbi időben több jelentős tüntetés is zajlott Hongkongban, az úgynevezett kiadatási törvény ellen, melynek elfogadása esetén ki lehetett volna adni gyanúsítottakat Kínának.

Hétfő estére pedig a tüntetők betörtek a Törvényhozó Tanács (LegCo) épületébe, míg egy nagyobb tömeg kívülről követi az eseményeket. A tüntetésen sok ezer ember jelent meg, a többségük békés eszközökkel tiltakozik, írja a BBC.

Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP
Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A rendőrség többszöri figyelmeztetés után végül nem avatkozott közbe, így este nyolc körül a tüntetők szabadon mehetnek be az áttört üvegeken át a törvényhozási központba. Ugyanakkor ez lehet csak átmeneti állapot, mivel a kormány is többször utalt rá, hogy a rendőrség erőt fog alkalmazni a 'szélsőségesen erőszakos' cselekedetek miatt.

A tüntetők továbbra is követelik a városállam Pekinghez hű ügyvezetőjének, Carrie Lamnak a lemondását, aki egyelőre határozatlan időre felfüggesztette a kiadatási törvény elfogadását és elnézést kért a hongkongiaktól, amiért nem figyelt jobban a szavukra. Ezt megismételte a hétfői ceremónián is Lam, ami az első nyilvános szereplése volt június 18-a óta.

Fotó: JUN YASUKAWA/The Yomiuri Shimbun
Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP

A tüntetők Lam lemondása mellett a kiadatási törvény teljes visszavonását, a letartóztatott tüntetők szabadon engedését, a rendőri erőszak kivizsgálását követelik, valamint azt, hogy a június 12-ei tüntetéseket ne kezeljék többet a hatóságok felkelésként.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. A törvénytervezet ellen tiltakozók szerint a beterjesztés mögött is Peking állhat, de a kínai kormány ezt tagadta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt