Összecsapásokat hozott az állami ünnepség Hongkongban

A rendőrség tüntetőkkel csapott össze hétfőn Hongkongban, ugyanis július elseje annak az évfordulóját jelöli, amikor a különleges státuszú városállam brit fennhatóság alól Kínához került 1997-ben. 

Az utóbbi időben több jelentős tüntetés is zajlott Hongkongban, az úgynevezett kiadatási törvény ellen, melynek elfogadása esetén ki lehetett volna adni gyanúsítottakat Kínának. 

Fotó: EyePress News

Hongkongban a megszokott zászlófelvonási ceremóniával terveztek megemlékezni az évfordulóról, a helyszín közelében azonban számos tüntető gyűlt össze, a rendőrség pedig paprikapsray, illetve gumibotok bevetésével oszlatta a tömeget. A BBC beszámolója szerint tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni kormányzati épületekbe is. A ceremónia helyszínére vezető több utat már vasárnap éjjel lezártak a tüntetők. 

A tüntetők továbbra is követelik a városállam Pekinghez hű ügyvezetőjének, Carrie Lamnak a lemondását, aki egyelőre határozatlan időre felfüggesztette a kiadatási törvény elfogadását és elnézést kért a hongkongiaktól, amiért nem figyelt jobban a szavukra. Ezt megismételte a hétfői ceremónián is Lam, ami az első nyilvános szereplése volt június 18-a óta. 

A tüntetők Lam lemondása mellett a kiadatási törvény teljes visszavonását, a letartóztatott tüntetők szabadon engedését, a rendőri erőszak kivizsgálását követelik, valamint azt, hogy a június 12-ei tüntetéseket ne kezeljék többet a hatóságok felkelésként. 

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. A törvénytervezet ellen tiltakozók szerint a beterjesztés mögött is Peking állhat, de a kínai kormány ezt tagadta. (BBC, MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.