Peking nem engedné a hongkongi vezető lemondását

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Peking megkettőzött erővel állt ki a hongkongi vezető, Carrie Lam mellett hétfőn, miután a hétvégén újabb óriási, a szervezők becslése szerint kétmilliós tüntetés zajlott a különleges státuszú városállamban. 

A Reuters információi szerint hiába nyújtaná be akár a lemondását Lam, a kínai vezetés vélhetően nem fogadná el azt, mivel egy diplomáciai forrás szerint távozása több problémát szülne Peking számára, mint amennyit megoldana. 

Fotó: Shiomi Kadoya/The Yomiuri Shimbun

A városállamot vezető, Pekinghez hű Lam próbálta meg keresztül vinni azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén lehetővé tette volna hongkongi állampolgárok kiadását Kínának. A kiadatási törvény ellen több óriástüntetés is zajlott Hongkongban, és a hongkongi vezetés egyelőre felfüggesztette a törvény elfogadását, a tüntetők azonban a tervezet visszavonását, illetve Lam távozását is követelik. 

A hongkongi konfliktus rosszkor jött a pekingi vezetésnek is: Hszi Csin-pingnek egyszerre kell kezelnie az amerikaiakkal vívott kereskedelmi háborút, a lassuló gazdasági növekedést és a regionális feszültségeket. 

Közben kedd délután Lee élő sajtótájékoztatón kért bocsánatot a hongkongiaktól: mint mondta, komolyan kíván dolgozni azon, hogy helyreállítsa a bizalmat. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt.  

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.