Peking nem engedné a hongkongi vezető lemondását

külföld
2019 június 18., 8:17
comments 39

Peking megkettőzött erővel állt ki a hongkongi vezető, Carrie Lam mellett hétfőn, miután a hétvégén újabb óriási, a szervezők becslése szerint kétmilliós tüntetés zajlott a különleges státuszú városállamban. 

A Reuters információi szerint hiába nyújtaná be akár a lemondását Lam, a kínai vezetés vélhetően nem fogadná el azt, mivel egy diplomáciai forrás szerint távozása több problémát szülne Peking számára, mint amennyit megoldana. 

photo_camera Fotó: Shiomi Kadoya/The Yomiuri Shimbun

A városállamot vezető, Pekinghez hű Lam próbálta meg keresztül vinni azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén lehetővé tette volna hongkongi állampolgárok kiadását Kínának. A kiadatási törvény ellen több óriástüntetés is zajlott Hongkongban, és a hongkongi vezetés egyelőre felfüggesztette a törvény elfogadását, a tüntetők azonban a tervezet visszavonását, illetve Lam távozását is követelik. 

A hongkongi konfliktus rosszkor jött a pekingi vezetésnek is: Hszi Csin-pingnek egyszerre kell kezelnie az amerikaiakkal vívott kereskedelmi háborút, a lassuló gazdasági növekedést és a regionális feszültségeket. 

Közben kedd délután Lee élő sajtótájékoztatón kért bocsánatot a hongkongiaktól: mint mondta, komolyan kíván dolgozni azon, hogy helyreállítsa a bizalmat. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt