Peking nem engedné a hongkongi vezető lemondását

Peking megkettőzött erővel állt ki a hongkongi vezető, Carrie Lam mellett hétfőn, miután a hétvégén újabb óriási, a szervezők becslése szerint kétmilliós tüntetés zajlott a különleges státuszú városállamban. 

A Reuters információi szerint hiába nyújtaná be akár a lemondását Lam, a kínai vezetés vélhetően nem fogadná el azt, mivel egy diplomáciai forrás szerint távozása több problémát szülne Peking számára, mint amennyit megoldana. 

Fotó: Shiomi Kadoya/The Yomiuri Shimbun

A városállamot vezető, Pekinghez hű Lam próbálta meg keresztül vinni azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén lehetővé tette volna hongkongi állampolgárok kiadását Kínának. A kiadatási törvény ellen több óriástüntetés is zajlott Hongkongban, és a hongkongi vezetés egyelőre felfüggesztette a törvény elfogadását, a tüntetők azonban a tervezet visszavonását, illetve Lam távozását is követelik. 

A hongkongi konfliktus rosszkor jött a pekingi vezetésnek is: Hszi Csin-pingnek egyszerre kell kezelnie az amerikaiakkal vívott kereskedelmi háborút, a lassuló gazdasági növekedést és a regionális feszültségeket. 

Közben kedd délután Lee élő sajtótájékoztatón kért bocsánatot a hongkongiaktól: mint mondta, komolyan kíván dolgozni azon, hogy helyreállítsa a bizalmat. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt.  

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.