A városligeti paloták között málladozik egy elhagyott kórház

2020 január 19., 18:56
  • Közvetlenül a Városliget mellett, Zugló patinás diplomata- és villanegyedében, nagykövetségek, paloták és irodaházak között elhagyatottan áll az egykori MÁV Kórház Rehabilitáció és Reumatológia osztályának épülete.
  • A szellemkórházba a Városi Gorillák urbex-csapata jutott be.
  • 1963-ban a Jávor utcában nyílt meg a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, ahol a balesetet szenvedett vasutasok utókezelése folyt.
  • Az intézmény a 2007-es egészségügyi reform és kórházbezárási hullám áldozat lett.
  • A Magyar Nemzet 2007-ben így írt a MÁV kórház utolsó napjairól: „Nyugalmukból kibillentett orvosokkal, riadt tekintetű betegekkel, rosszkedvű ápolónőkkel és aggódó hozzátartozókkal találkozhattunk a minap a központi MÁV-kórház folyosóin. Magyarán zűrzavarral. A magyarázat abban keresendő, hogy a nagy múltú létesítmény végóráit élte. Agonizált. Amiben a rendelet megjelenése óta sokan reménykedtek, a túlélésben, nem következett be. Bírósági tárgyalás nélkül mondták ki az ítéletet: bevégeztetett. Zárja be a kapuit, és merengjen el a múlton, hiszen élt nyolcvan évet.”
  • Az épület a bezárás után sok más budapesti kórházépülettel együtt a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került és azóta enyészik.
  • Hasonló a sorsa az OPNI-nak, tehát a Lipótmezei Elmegyógyintézet kastélyának és az egykori BM Korvin Ottó Kórháznak is - 25 000 négyzetméteres kórházkomplexum rohad a város közepén.
  • Ha szeretné megismerni az ország elhagyatott épületeit, akkor kövesse a Városi Gorillák oldalát!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.