Rendhagyó szertartásokkal telt a virágvasárnap az egész világon

2020 április 05., 19:54

A mulandó helyett a valóban lényeges meglátását sürgette Ferenc pápa az egyház történetének első interneten közvetített virágvasárnapi miséjén, amelyet a hívőkkel teli Szent Péter tér helyett a teljesen üres Szent Péter-bazilikában mutatott be.

Az egyházfő szerint a járvány tragikus napjaiban arra kell figyelni, ami valóban komolynak számít, a lényegtelennel való felesleges törődés helyett. „Fedezzük fel ismét, hogy az élet értelme a szolgálatban rejlik.”

Olaszország templomai is üresek voltak, az idén elmaradt az olajfaágak szentelésének virágvasárnapi hagyománya.

A pápa pálmaággal
photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
Egy pap a zártajtós pápai mise előtt
photo_camera Egy pap a zártajtós pápai mise előtt Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
Az üres Szent Péter-bazilika
photo_camera Az üres Szent Péter-bazilika Fotó: HANDOUT/AFP

Szerte a világban üres templomokban miséztek a papok virágvasárnap, amikor Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékeznek meg a keresztény egyházak.

Voltak olyan helyek, ahol rendhagyó megoldásokkal kerülték ki a miséken vagy a felvonulásokon való részvételt, máshol szigorú szabályokkal érvényesítették a távolságtartást, de voltak olyan országok, ahol ezt teljesen elengedték.

Vilnius belvárosában a templom előtt imádkoztak április 5-én.
photo_camera Vilnius belvárosában a templom előtt imádkoztak Fotó: Petras Malukas/AFP
Felvonulás a Fülöp-szigeteken
photo_camera Felvonulás a Fülöp-szigeteken Fotó: ALREN BERONIO/AFP
Minszki szertartás
photo_camera Minszki szertartás Fotó: SERGEI GAPON/AFP
Társadalmi távolságtartás a pakisztáni Iszlámábádban
photo_camera Társadalmi távolságtartás a pakisztáni Iszlámábádban Fotó: AAMIR QURESHI/AFP
...és annak teljes hiánya Tanzániában
photo_camera ...és annak teljes hiánya Tanzániában Fotó: ERICKY BONIPHACE/AFP

A koronavírus-járvány miatt nem lesz nyilvános szentmise, szertartás virágvasárnap Esztergomban sem - erről beszélt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referense az M1-en vasárnap reggel. Török Csaba úgy fogalmazott: az ünneplés most „szomorúan rendkívüli”, hiszen nem tudunk együtt ünnepelni, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a természetben rengeteg minden emlékeztet az élet gyönyörűségére.

A máriagyűdi Sarlós Boldogasszony-kegytemplom előtt is üres volt a tér. Itt minden Márianap és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak, az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik.

photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.