A Kádár-korszak és a kereszténység születése is előkerült a töriérettségin

2020 május 6., szerda 9:00

A hidegháború, a Kádár-korszak és a Szovjetunió is szerepelt a történelem középszintű írásbeli első részének témái között, írja az Eduline oktatási portál. Az esszéfeladatoknál a kereszténység születése és az 1956-os forradalom is szóba került.

Védőmaszkot viselő diák hőmérsékletét mérik a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium udvarán Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Emellett az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a történelem érettségi első, rövid feladatokból álló részében. Külön feladat foglalkozik a Numerus clausus-szal és törvény elfogadása előtti vitával.

Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium udvarára kihelyezett székeken Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ebben a feladatrészben a diákoknak rövid választ igénylő feladatokat kell megoldaniuk - mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kapnak, egy-egy feladat több részből is állhat.

Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, akik mindegyiknél kapnak valamilyen forrást, például szöveget, képet, adatot vagy térképet segítségképpen.

Idén szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma.

Védőmaszkot viselő diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz: rövidet, amelyet körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell megoldani, valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét várnak a vizsgázóktól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt