Szumátrai bikaversenyen készült fénykép nyert a Wikipedia éves fotóviadalán

2020 május 22., péntek 15:52

2006 óta fut a Wikipedia mögött álló nonprofit alapítvány, a Wikimedia versenye, melyben minden évben több ezer önkéntes szavazatai révén választják ki az év három legjobb fényképét.

Fotó: Rodney Ee/”eastcoastrod”, CC BY 2.0.

Az idei első helyezett Rodney Ee lett, aki az indonéz Nyugat-Szumátra tradicionális bikaversenyén (pacu jawi) kapott el egy rendkívül erős pillanatot. A szingapúri Ee amúgy épp azért utazott el a bikaversenyre, mert egy évvel korábban egy másik fotósversenyen látott képeket, melyek ott készültek, és ezek teljesen megidézték.

Mint mesélte, egy-egy futamban rendkívül kevés ideje volt arra, hogy elkészítse a fotókat, majd pedig eltűnjön az óriási állatok útjából, ezért Youtube-videókat megnézve készült fel a feladatra, többek között az ott szerzett tapasztalatok alapján állította össze a fényképezőgépét is. Szerencséjére egy versenynap sok futamból áll, így bőven volt lehetősége fotózni. Elmondása szerint a bikák nyers erejét akarta megörökíteni a képein, és szerinte végül sikerrel is járt.

Fotó: Guillaume Levrier/”LEVRIER Guillaume”, CC BY-SA 4.0.

A versenyen a második helyezett Guillaume Levrier lett, aki a kigyulladt Notre-Dame-székesegyház lángoló tornyát fényképezte le, pár perccel azelőtt, hogy az összeomlott volna. Összesen 25 fényképet készített a közeli hídon állva. Eredetileg közelebb akart menni a székesegyházhoz, de a rendőrség már nem engedte ezt, így hazafele sétálva, a hídról fotózott.

Fotó: Salar Arkan / سالار ارکان, CC BY-SA 4.0.

A harmadik helyezett pedig Salar Arkan lett, aki egy fiatal kurd nőt fotózott le, ahogy épp egy fáklyát tartott a kezében. A fotó a noruz, azaz a perzsa újév első napján készült az iráni Palangan mellett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt