Mise a Kossuth téren, fáklyás menet az Andrássy úton

2021 szeptember 11., 18:47
  • Erdő Péter bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fő eseményén, a Kossuth téren megtartott szentmisén úgy fogalmazott: a keleti és nyugati kereszténység egysége „magának Krisztusnak az akarata, hiszen ő azért imádkozott, hogy tanítványai egyek legyenek”.
  • I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka azt mondta: az eucharisztia az, amit a hívek a szentáldozás során megtapasztalnak, életük egyetlen dimenziójától sem függetleníthető. Akik az eucharisztiában egyesülnek Istennel, „eucharisztikusan” kell, hogy éljenek a világban.
  • Ez az életmód jelenti a helyes választ napjaink főbb kihívásaira is, például az ökológiai problémákra és az emberi jogok megsértésére. Ebben az értelemben az egyház környezetvédelmi és a szolidaritás kultúráját erősítő kezdeményezései nem reakciók a jelen problémáira, hanem az eucharisztikus tapasztalatban és teológiában gyökereznek - mondta az ortodox egyházfő.
  • A résztvevők megtöltöttek a Kossuth téren elhelyezett széksorokat. A kordonokon kívülről és a térre vezető utcákban állva is sokan kísérték az eseményt.
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
  • A szentmise végén a hívek az oltáriszentséget kísérve fáklyás menetben vonultak a Hősök terére. Az oltáriszentség előtt mentek az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, a szerzetesek és a papság, a püspöki konferencia tagjai, majd a történelmi zászlók hordozói.
  • Őket követte az oltáriszentséget hordozó kocsi, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, népviseletbe öltözött csoportok, a katonaság, a cserkészek, majd a hívek - írja az MTI. A tudósítás szerint,

amikor a több tízezres menet eleje a Hősök terére ért, az utolsó hívek akkor hagyták el az Erzsébet teret.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt eseményeként tartott gyertyás körmenet résztvevõi a Széchenyi István téren 2021. szeptember 11-én
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.