18 ezer embert zártak el a külvilágtól az áradások Kanadában

2021 november 19., péntek 9:47

Az ország nyugati részén az áradások és sárcsuszamlások outakat, házakat és hidakat pusztítottak el.

Az árvíz visszahúzódása ugyan segítette a mentési munkálatokat, de a felhőszakadás egész városokat zárt el Brit Columbia tartományban, és ellehetetlenítette az ország legnagyobb kikötőjének, Vancouvernek a megközelítését. Ezzel komoly ellátási zavarok keletkeztek.

Fotó: DON MACKINNON/AFP


A hatóságok eddig egy halálos áldozatról számoltak be. John Horgan tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett, és azt mondta, hogy a halottak száma emelkedhet.

Fotó: PHILIP MCLACHLAN/AFP


Számos település a Vancouvertől keletre és északkeletre fekvő hegyvidéki területeken található, ahová csak korlátozottan lehet eljutni. Az emberek lecsupaszították a boltok polcait, bár a hiányt inkább a pánikszerű vásárlások, mint a megszakadt ellátási láncok okozták.
A fővárosban, Ottawában Bill Blair belbiztonságügyi miniszter azt mondta, hogy a tartományban az esőzés enyhülésével a folyók vízhozama csökkenni kezdett.

Fotó: PHILIP MCLACHLAN/AFP


„A helyzet azonban továbbra is kritikus, de valójában javulás tapasztalható” - mondta egy tájékoztatón.
Ottawa ígéretet tett arra, hogy a légierő több száz katonáját küldi Brit Columbiába, akik közül az elsők már meg is érkeztek. További ezrek állnak készenlétben.

Fotó: PHILIP MCLACHLAN/AFP

A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városa egy ponton attól tartott, hogy a víz elárasztja a szivattyúállomást, és mind a 160 ezer lakost evakuálni kell.
Henry Braun polgármester csütörtökön azt mondta, hogy a szivattyútelep állapotában nem történt változás, és a víz egyes részeken „elég jó ütemben” apad.

Fotó: PHILIP MCLACHLAN/AFP

A vancouveri kikötő működés zavarai tovább súlyosbítják az ellátási láncok problémáit, és még a karácsonyfák beszerzése is nehezebbé válhat - mondták a gazdák.

Fotó: PHILIP MCLACHLAN/AFP

Ugyanebben a régióban a nyári hőhullám során keletkezett hatalmas erdőtűz miatt a dombok növényzet nélkül maradtak, ami hozzájárult az áradásokhoz és a sárcsuszamlásokhoz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt