18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Folyamatosan szorítják ki az oroszokat a Kijev melletti városokból

április 1., 21:32

Irpiny az ukrán ellenállás és az orosz kudarc szimbóluma lett

- írja a BBC tudósítója, akit pénteken vittek körbe a Kijevtől 20 kilométerre fekvő városban, amely az ukrajnai háború egyik kiemelt helyszíne lett. Heteken át bombázták az oroszok, és legalább a harmadát elfoglalták, de nem sikerült Irpinyen át akadálytalanul benyomulniuk Kijevbe, ami a főváros védelmének kulcsa volt. Ezzel kiérdemelték a hős város címet.

Bár felröppentek olyan hírek az elmúlt órákban, hogy a főváros körüli egész régió felszabadult, de a helyszínen lévő katonák szerint még az Irpiny körüli erdőkben is lehetnek oroszok. A polgármester szerint az egyértelmű, hogy immár az egész várost ők ellenőrzik.

Ukrán katonák büszkén mutatták a kilőtt orosz harci járműveket, de a BBC tudósítóját gyorsan vitték egyik helyről a másikra, mert tartottak a rakétázás újraindulásától. A pénteken készült hírügynökségi képek egy szinte üres város romjait mutatták, és brutális harcok nyomait őrzik.

photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP
photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

A nemrég még 70 ezer lakosú Irpiny nagyrészt kiürült az elmúlt hónapban. Putyin elnök és a hivatalos orosz állaspont szerint nem támadnak civil célpontokat Ukrajnában, de a szétbombázott házak és a pincékből előkerülő sérültek mást mutatnak.

A polgármester szerint 300 civil és 50 katona halt meg Irpinyben, az épületek és a létfontosságú infrastruktúra fele megsemmisült.

A katonák egy része Putyinnak címzett, trágár kántálással ünnepelte a győzelmet, de amikor kettesben maradtak a tudósítóval, többen arról beszélnek, hogy az oroszok bármikor visszajöhetnek.

photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP
photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP
photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP
photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Moszkva már kedden közölte, hogy drasztikusan csökkentik a Kijev körüli hadműveleteiket, és a Donbaszra koncentrálnak. Ezt azonban nem jókedvükben teszik, hanem mert nem nagyon haladtak a főváros és vidéke lerohanásával. „Csapataink üldözik őket északkeletre és északnyugatra, kiszorítva az ellenséget Kijev közeléből” - idézi a Reuters az ukrán elnök tanácsadóját. Aki hozzátette, hogy az ukrán harctéri sikerek mellett tervezett csapatkivonást is végrehajtanak az oroszok, akik keletre rotálják a katonáikat.

A kijevi régió több települése is ukrán kézre került, köztük Bucsa, Ivankiv és Borodjanka.

A visszafoglalt területeken orosz katonák és ukrán civilek holttestei szegélyezik az utakat.

Az ukrán információs minisztérium által közzétett bucsai videó:

Az oroszok otthagyták a Bucsával szomszédos Hosztomelt is, amely a reptere miatt volt fontos. Hogy milyen állapotban, arról drónfelvételt tett közzé az ukrán kormány:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt