link Forrás

Ifjúsági sportszállásra kértek 11 milliárd támogatást, felnőttbarátként hirdetett 4 csillagos hotelt építettek belőle Felcsúton

2022 december 09., 05:25

Nem csaptak nagy hírverést neki, de újabb impozáns épülettel gazdagodott nemrég Felcsút. Eredetileg ifjúsági sportszálláshelynek indult, aztán a focicentrum mellett a földből egy felnőttbarátként hirdetett (vagyis zsibongó gyerekektől mentes pihenést garantáló), elegáns szálloda nőtt ki.

photo_camera Az eredeti terv. A látványterves videó itt látható.

A fent látható célra, vagyis ifjúsági sportszálláshelyre kérték Felcsúton a tao-pénzeket. Ez az a finanszírozási forma, amikor az állam lemond róla, hogy egy cég a központi költségvetésbe fizesse be a társasági adóját. Ehelyett megengedi, hogy a vállalkozás inkább egy általa kiválasztott, most már csak sportcélú beruházásra terelje át adóforintjait.

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (alapító: Orbán Viktor, kuratóriumi elnök: Mészáros Lőrinc) az első beadott tervében azt írta, hogy „a Felcsúti Center pályán a rendezvények zavartalan lebonyolítása érdekében szükségesnek tartjuk az Ifjúsági Sport szálláshely megépítését. A Szálláshely közvetlen a Center szomszédságában épül fel, ezáltal is biztosítja az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását.”

A tömegbázis nagymértékű szélesítése

Azt is írták később Felcsútról, hogy „a Magyar Labdarúgó Szövetség stratégiájával összhangban olyan ingatlan beruházásokat kívánunk megvalósítani, amelyek segítenek a magyar labdarúgás tömegbázisának a nagymértékű szélesítését megvalósítani. Egyúttal a sport célú ingatlanokat olyan hatékonyan működtetni, hogy beleilleszkedve a sportprogramunkba az országnak jelentős bevételt eredményez.”

Tao-pénzt elvileg utánpótlás-nevelésre lehet fordítani. A labdarúgó-szövetséghez beadott tervekben ott is van, hogy

„Ifjúsági Sportszálláshelyet építtettünk akadémiai edzőtáborozáshoz. (…) Az Ifjúsági Sport Szálláshely a hazai és nemzetközi utánpótlás korú sportolók edző táboroztatásához illetve a mérkőzések lebonyolításához szükséges szálláshelyeket biztosítja.”

A költségek másfél milliárd forintról indultak, a G7 viszont 2020 végén már

11 milliárd forintos támogatást számolt össze a sportszálló költségeire.

A beruházás jelentős csúszással készült el. De nemrég kész lett. A végeredmény messziről sem tűnik ifjúsági sportszálláshelynek. Nem is így hirdeti magát.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.