Csák János: A szellemünket és a lelkünket nem tudja senki elfoglalni

2023 március 15., 13:54

Nagyjából ezren gyűltek össze szerda reggel a Nemzeti Múzeum lépcsői előtt, hogy végignézzék a kormány által rendezett március 15-ei díszünnepséget, ahol Csák János is beszédet mondott.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A kultúráért és innovációért felelős miniszter a Petőfi-értelmezésén túl többek között arról beszélt, hogy

  • "a szellemünket és a lelkünket nem tudja senki elfoglalni,"
  • hogy mit mondott elődje, Klebelsberg Kuno,
  • hogy mi "nem a történelem áldozatai vagyunk, hanem a túlélői, sőt győztesei vagyunk a történelemnek,"
  • hogy "ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk, mi békét akarunk."
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

De nem csak Csák értékelt és elemzett, a félfüllel hallgatózók számára a biztonság kedvéért a műsor készítői is elmondták, hogy a most látott műsor nagyon jól sikerült. „Az ünnepi műsor, amit ma láthattunk méltó megemlékezése volt ennek a történelmi eseménynek” - értékelte az ünnepély végén a bejátszott konferanszié. Hogy milyen volt a műsor? Voltak többek között...

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

táncoló huszárok,

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

katonazenekar,

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

és Erkelt éneklő Ninh Duc Hoang Long.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Csák a beszéd során a háború árnyékában állva ismételte el az örök magyar érdeket: szabad európai nemzetek rendezett és békés együttélése. „Széchenyi István és Petőfi Sándor, Deák Ferenc és Kossuth Lajos tudta, mint ahogy mi is mindannyian tudhatjuk, hogy a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapszik, és erről szól Petőfi Sándor Nemzeti dala. Ezért esküszünk a költővel a magyarok Istenére, ezért riadóztat Petőfi a Nemzeti dalban a Haza érdekében. Talpra a magyar, hí a haza. Mert ezt kívánja a Haza becsülete. És ezért mondja ki a vers végén, hogy a küzdelmeknek, az erőfeszítésnek akkor van értelme, ha van családunk (...) Hol sírjaink domborulnak,/Unokáink leborulnak,/És áldó imádság mellett/Mondják el szent neveinket.” „Az Isten, haza, család a magyar szabadság záloga.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

"A zenék, a versek és a táncprodukciók mind-mind arra emlékeztettek minket, hogy bár eltelt 175 év, a márciusi ifjak által megfogalmazott eszmék, még mindig élnek és hatnak ránk, magyarokra" - mondta a konferanszié.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444