Magyarország étele címmel közölt erős fotókat Felcsútról az MTI

2023 március 18., 13:43

Felcsúton tartják a Magyarország étele elnevezésű szakácsversenyt. A helyszín a Letenyey Lajos Gimnázium, amiről azt kell tudni feltétlenül, hogy "alapítványi iskola, alapítója, építtetője, fenntartója és működtetője a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, akárcsak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának".

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A versenyről ezt írják a honlapján:

A „Magyarország étele ” szakácsverseny, ami egy olyan identitásépítő projekt, amelyben mindenki jól jár.

A verseny témája: Nemzeti Összetartozás

Különleges, a gasztronómia iránt érdeklődő vendége is van:

photo_camera Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

„Nagyon fontos találkozási pont a fehér asztal mindannyiunk életében, legyen szó a családról vagy a barátokról” - fogalmazott az MTI szerint a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a politika és a gazdaság sem működik a fehér asztal nélkül. Mint mondta, az étkezés nemcsak testi, hanem lelki töltődés is egyben.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

További részletek a verseny honlapjáról:

  • Az élőmunkás versenyben várják az ország, világ minden tájáról a versenyezni kívánó csapatok, különösen az elcsatolt területeken és a diaszpórában élők jelentkezését. A versenyben részt vehet minden vendéglátásban tevékenykedő személy, aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele” megalkotásához.
  • A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű="felszereltségű"> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel elkészítése során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az étel.
  • Aki a versenyt megnyeri, jogosult lesz a „verseny győztese” cím használatára. A verseny győztese a szervezőtől ehhez elismerő oklevelet kap, mellyel jogosult lesz „Magyarország Étele” készítője cím használatára.
  • A versenyben egy elfogadható (nettó 1000 Ft/adag) nyersanyagnormából kell főételt készíteni, egyben a kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni.
photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Mindezt kiegészíthetjük még Németh Szilárd további gondolataival, az MTI tolmácsolásában. A kormánybiztos a rendezvénnyel kapcsolatban kifejtette: hat éve rendezik meg a versenyt, amelyen az egész Kárpát-medence magyarjai versengenek egymással. Megemlítette, hogy új elem a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny, amelynek keretében fiatalok alkotnak különféle "édes csodákat".

Németh Szilárd kiemelte, hogy a magyarok magyar Magyarországot akarnak, amihez a gasztronómia is hozzátartozik, s ezt a viadal erősíti.

Úgy vélte, nem könnyű az a küldetés, amit Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke vállalt, mert a magyar hagyományokra épülő ételek népszerűsítését, azok megújítását tűzte ki maga elé. Megjegyezte, hogy a főszervező döntése sikeres, mert egyre inkább elismert a verseny.

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe, közülük kerül majd ki a Magyarország étele 2023. szakácsverseny győztese.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA