Ezektől a pillanatoktól válik átélhetővé az olimpia

augusztus 05., 09:01

Az élsportolók nemcsak extrém fizikai, hanem mentális terhelésnek is ki vannak téve. Az olimpián négy év kemény munkája érhet be, vagy mehet füstbe pillanatok alatt, aminek ezután minden feszültsége felszabadul pozitív vagy negatív érzelmek formájában. Ettől válik emberközelivé és átélhetővé a dráma, ami miatt valószínűleg a legtöbben szeretnek sportközvetítéseket nézni.

Intenzív, katartikus és traumatikus jelenetekben a párizsi olimpia sem szűkölködik, legyen szó győzelemről, vereségről, a közvélemény nyomásáról, vagy sérülésről.

Az elmúlt hét legemocionálisabb fotói közül válogattunk.

photo_camera Az ír Rhys McClenaghan a férfi lólengésben szerzett aranyérmének átvétele után hatódott meg.
Fotó: PAUL ELLIS/AFP
photo_camera A magyar férfi kardcsapat tagjai (b-j: Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szatmári András) ünnepelnek, miután Iránt legyőzve bejutottak a döntőbe. Ott Dél-Koreától kikapva végül az ezüstérmet szerezték meg. Fotó: Albert Gea/REUTERS
photo_camera A szerb Marica Perisic nem viselte jól, hogy kikapott a japán Haruka Funakubótól 57 kilogrammos női dzsúdóban.
Fotó: LUIS ROBAYO/AFP
photo_camera Az algériai Kaylia Nemour felemáskorláton nyert a nők között, így ő az első afrikai tornász, aki olimpiai érmet szerez.
Fotó: LOIC VENANCE/AFP
photo_camera Alberta Santuccio, az olasz párbajtőr-válogatott tagja, miután Auriane Mallo-Breton legyőzésével olimpiai győzelemhez segítette a csapatát Franciaországgal szemben.
Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP
photo_camera A szerb Novak Djokovic sírva ünnepel a családjával, miután a spanyol Carlos Alcaraz legyőzésével olimpiai aranyérmet szerzett, így 37 évesen mindent megnyert, amit csak férfi teniszben lehetséges.
Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP
photo_camera Sérülés miatt zokogva adta fel a női tollaslabda elődöntőjét a legnagyobb esélyesként számontartott spanyol Carolina Marin.
Fotó: LUIS TATO/AFP
photo_camera A horvát Barbara Matic a holland Sanne van Dijke legyőzése közben a 70 kilogrammos női dzsúdó eldöntőjében.
Fotó: JACK GUEZ/AFP
photo_camera A francia Marine Boyer vigasztalja csapattársát, Melanie De Jesus Dos Santost, aki a várakozások ellenére nem jutott be a női torna egyik döntőjébe se. Fotó: LOIC VENANCE/AFP
photo_camera A brit Noah Williams és Thomas Daley ünnepelnek a férfi 10 méteres szinkronugrásban szerzett ezüstérmükkel.
Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP
photo_camera Miután a női hetes rögbi elődöntőjében kikaptak Kanadától, az ausztrál válogatott tagjai vigasztalják egymást.
Fotó: CARL DE SOUZA/AFP
photo_camera Franciaország nyerte a dzsúdó vegyes csapatversenyt. Fotó: JACK GUEZ/AFP
photo_camera Az algériai Imane Helifnél eltört a mécses, hiába nyert Hámori Luca ellen a 66 kilós női ökölvívás negyeddöntőjében. Ami valószínűleg összefüggésben van a felé áramló globális szintű gyűlölethullámmal, aminek a középpontjában a nemi identitásának megkérdőjelezése áll.
Fotó: MEHMET MURAT ONEL/Anadolu via AFP
photo_camera A francia Yannick Borel átszellemült ünneplése, miután legyőzte a japán Kazuyasu Minobét a legjobb 16 között férfi párbajtőrben. Fotó: FRANCK FIFE/AFP
photo_camera Az izraeli Peter Paltchik, miután a 100 kilós férfi dzsúdó nyolcaddöntőjében legyőzte a francia Aurelien Diessét.
Fotó: LUIS ROBAYO/AFP
photo_camera Julien Alfred hazája, Saint Lucia történelmének legelső olimpiai aranyérmét szerezte meg 100 méteres sprintben. Fotó: JEWEL SAMAD/AFP
photo_camera Az amerikai Alex Walsht diszkvalifikálták a női 200 méter vegyes úszásból, miután rosszul váltott hátúszás és mellúszás között, így hiába végzett a harmadik helyen, nem nyert érmet.
Fotó: OLI SCARFF/AFP
photo_camera A japán Shinnosuke Oka, miután megnyerte az aranyérmet a férfi ritmikus gimnasztikában. Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP
photo_camera Az amerikai Grant Fisher férfi 10000 méteres síkfutásban lett bronzérmes, amit a lelátón helyet foglaló támogatóival ünnepel.
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP