Ferencváros nagymenője villogóval jár, és saját burkolati jelen parkol

2017 május 11., 09:07

Helyreigazítás: cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a városvezetés állagmegóvásra egyáltalán nem költött a Lónyay utca 26. szám alatti ingatlant érintően, csak egyetlen dologra, a kéményfelújításra voltak hajlandóak pénzt áldozni. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a Ferenc téri üzlethelyiség megpályázására csak a Liliput Kft.-nek volt lehetősége.

  • Ferencváros zűrös közállapotairól szóló sorozatunk első része: 
    25 éve vártak arra, hogy ne kelljen a folyosóra kimenniük vécézni, aztán jöttek a fideszesek és beköltöztek
  • Ferencvárost tandemben irányítja Bácskai János polgármester és egy fideszes parlamenti képviselő Varga József. Míg Bácskaié a reprezentatív szerep, addig sokak szerint Varga Józsefé a valódi hatalom. Mire a képviselőtestület elé kerülnek a IX. kerület ügyei, addigra Varga József főtanácsadó rejtélyes irodájában, a Bakáts utca 8-ban már meghozták a döntéseket. 
  • A sorozat első részében bemutattuk hogyan költöztek be a politikusok és rokonaik Ferencváros legjobb lakásaiba.
  • De a lakásügy csupán a IX. kerületi visszaélések legalsó szintje.
  • A kerületi kiskirályoknak nem csak pár lakáshoz van hozzáférésük, hanem önkormányzati tulajdonú vendéglátóhelyhez, felduzzasztott kéménybizniszhez, kátyúzáshoz, de még a magánbölcsődékhez is. 
  • A Csarnok tér két ismert figurája, Martos Dániel vagyonkezelő és Rudits Tibor volt kéményseprő politikai hátszéllel vagyonosodtak és szereztek speciális előjogokat. 
  • Martos zöldfülű fidelitasosként kezdte a kerületben, mára viszont Ferencváros kincstárnoka lett. Kerületi karrierje a Kultiplex bezáratásával indult. 
  • Rudits Tibor kéményseprőként kezdte, és már a rendszerváltás óta építi kurzusokat túlélő kerületi birodalmát. 

A IX. kerületben 2015-ben a közösségi együttélésre extrém szigorú szabályokat hoztak.  Aki például a közterületet rendeltetésétől eltérően használja, mondjuk fűre parkol, akár kétmillió forinttal is büntethető. De ezek a szabályok nem mindenkire vonatkoznak. A parkolás illusztrálja a leglátványosabban, hogy Ferencvárosban létezik egy politikával szimbiózisban élő kör, amely különleges kiváltságokkal rendelkezik. 

Rudits Tibor autói például jól ismert látványosságok a kerületben. Ő a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület alelnöke, egy csapatban vitorlázik Bácskai János polgármesterrel, és nem utolsó sorban ő a "kerületi kéményes", ami mint látni fogjuk, nagyon jelentős pozíció. A flottájához tartozó gépjárműveket onnan lehet felismerni, hogy kék villogóval járnak, és többre közülük „Emergency Medical” matrica van ragasztva. A kocsik a kerület minden pontján fel szoktak bukkanni. Szabálytalanul parkolnak velük tűzoltósági felvonulási területen, buszmegállókban vagy éppen a polgármesteri hivatal előtt is. Mindez egy olyan kerületben fordulhat elő, ahol ha kettőt pislog az átlagos autós, már kattan is a kerékbilincs a kocsiján.

photo_camera Rudits Tibor egyik megkülönböztető jelzéssel ellátott autója szabálytalanul parkol a Csarnok téren.


Rudits azzal magyarázta, hogy kék villogóval járnak a kéményfelújítással foglalkozó cégének autói, hogy ők szabadidejükben karitatív mentőtevékenységet is végeznek, ez a hobbijuk. Tehát azért látható például Volkswagenjén vagy a BMW terepjáróján is sziréna, mert ő állandóan készenlétben áll, hogy mentsen. A villogó be is lenne folyamatosan kapcsolva, ha az nem merítené túlzottan az akkumulátort. A polgármestert is megkérdeztük, hogy hogyan lehetséges, hogy a barátja tiltott helyeken is parkolhat a kerületben.

„Nem szoktam a mentőautókat figyelni, hogy jó helyen állnak vagy sem, mert feltételezem, hogy életet mentenek” - válaszolta Bácskai János.

Ezek a megkülönböztető jelzésként használt szirénák és matricák semmilyen szabály szerint sem jogosítanak fel tiltott helyen történő vagy ingyenes parkolásra, Ruditsék autóit mégis elkerülik a közterületfelügyelet és a parkolási társaság emberei a IX. kerületben. 

A parkolással tehát nagyon hasonló a helyzet, mint az önkormányzati lakások bérlésével. A lakosokra egyre szigorodó és nehezen követhető szabályok vonatkoznak, viszont egy bizonyos politikai és üzleti kör egyszerűen kivonja magát alóluk. 

Ruditsék parkolási szokásaira a későbbiekben még visszatérünk, mert nem a villogók használata a legkirívóbb eszköz, amit felhasználnak a költséghatékony várakozáshoz.

A Csarnok tér császára

A barna bőrére mindig kényesen figyelő Rudits Tibor, egykori kéményseprő, szép időben törzshelyén, a Csarnok téri Market Cafe előtt szokott napozni. Tekintetével méricskéli a járókelőket, rászól a szabálytalanul kerékpározókra, behívja egy kávéra az arra sétáló kerületi képviselőket.

photo_camera Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület - Jobbról a második Rudits Tibor, alelnök.

A vállalkozó a rendszerváltás óta építi IX. kerületi birodalmát, aminek zászlóshajója a kéményfelújítással foglalkozó Kéményszervíz 1989 kft. De Weiszgáber Brigitta nevű régi munkatársán és egyben barátján keresztül egyéb kerületi érdekeltségei is vannak: vendéglátóhely, útfelújító cég és önkormányzati lakások is. 

Bácskai és Rudits hajója Das Boot néven fut
photo_camera Bácskai és Rudits hajója Das Boot néven fut

A Ráday utca fokozatos lerongyolódásával az EU-s százmilliókból frissen felújított Csarnok tér lett Ferencváros legkapósabb része. A polgármester ezekkel a szavakkal adta át a „Vásárcsanok kertjének” becézett teret:

„Ezáltal most egy olyan hely jött létre, amire majd 100-150 évvel később az utódaink úgy fognak emlékezni, hogy Belső-Ferencváros újraéledt” 

photo_camera Bácskai János és Rogán Antal felavatják a felújított Csarnok teret. 

A tér felújításának fontos eleme volt egy turisztikai információs pont kiépítése. Itt tartották a tér ünnepélyes átadását is. A szalag átvágása után a hely használati jogát Bácskai János áthelyezte barátja, Rudits Tibor érdekeltségébe. Itt is, ahogy Rudits más kerületi ügyeinél is, Weiszgáber Brigitta nevén fut az üzlet. A kerületi turisztikai információs központot (Info Pont) átnevezték Market Cafe & Restaurantra, ezzel is jelezve, hogy már nem csak eligazítást, hanem ételt és italt is kaphatnak arra járók.

Ez lett Ferencváros egyik legjobb kondíciókkal rendelkező vendéglátóhelye. 34 millió forint közpénzből rendezték be, 200 négyzetméter. Használati díját az önkormányzat havi harmincezer forintban állapította meg.  

A bérlő Market Garden kft. a példátlanul alacsony bérleti díj ellenére egy üres, veszteséges cég. Tőkéje a legutóbbi kimutatás szerint -4 millió forint.  A hely elvileg turisták számára szolgál információs központként, ez a tevékenysége abban merül ki, hogy prospektusokat helyeztek ki az étteremben. 

Könyvek: Ferencvárosi Mozi, Múzeum, Ferencvárosi évszázadok, Iszlám
photo_camera Prospektusok a polcon: Ferencvárosi Mozi, Múzeum, Ferencvárosi évszázadok, Iszlám

A turisták viszont információszerzés céljából aligha látogatják a helyet, mivel kívülről semmi nem utal rá, hogy ez egy turisztikai központ.

Rudits Tibor kérdésünkre azt mondta, hogy semmi köze a Market Cafehoz vagy az ügyvezető Weiszgáber Brigittához. Azért látni őt ott napi szinten, mert ott ismerik, ott vannak a barátai. Annyi viszont biztos, hogy cége társasági szerződése és a cégközlöny szerint 2015-ben még Weiszgáber Brigitta ugyanabban a Bajcsi-Zsilinszky úti lakásban lakott, mint Rudits Tibor. És Rudits Tibor kéményes cégének is pont ez a lakás a székhelye. Csarnok téri lakókkal és vállalkozókkal is beszéltünk, akik azt mondták, senkiben soha fel sem merült, hogy Market Cafe nem Rudits Tibor érdekeltségébe tartozik. 

Érdekes még, hogy előfordul, hogy Rudits ügyintézéshez a Konkoly Thege nevet használja, (Facebookon is ezen a néven van fent). A Csarnok tér 6. lakói azt mondják, hogy amikor a Market Cafe alatti pincehelyiségeket próbálta használatba venni, akkor is ezen a néven mutatkozott be.

Budapest legzavarosabb parkolóhelye

A Market Cafe frekventált helyen van, a bérleti díja nagyon baráti, de egy komoly probléma mégis van vele: a Csarnok téren tulajdonképpen nincs, illetve nagyon kevés hely van, ahol szabályosan lehet parkolni.  Rudits Tibor és környezete pedig számtalan autóval közlekedik és dolgozik a kerületben. Vannak dzsipjeik, kisteherautóik, városi terepjáróik és sportautóik is, amik rendszeresen parkolnak a Market Cafe előtti területen. Ezek azok a gépjárművek, amikről a vállakozó és a polgármester azt mondja, mentős feladatokat látnak el, mivel közülük több is kék villogóval és „Emergency Medical” matricás megkülönböztető jelzésekkel jár.

Weiszgáber Brigitta Porschéjával leparkol a kávézó előtt:

link Forrás

Ez a terület viszont parkolás szempontjából Budapest talán legzavarosabb része. Egyrészt megállni tilos tábla jelzi, hogy egyáltalán nem lehet parkolni a területen, ezen felül az útszakasz egy tűzoltósági felvonulási terület, ami azt jelenti, hogy ott soha semmilyen körülmények között, vészhelyzet esetén sem állhat meg más gépjármű, kizárólag tűzoltósági, ugyanis részben ez biztosítja a Vásárcsarnok tűzbiztonságát.  Az útburkolaton pedig egy a buszmegállók felfestéséhez nagyon hasonló, csak nem sárga, hanem fehér fűrészfogas felfestés látható. 

photo_camera Parkolni tilos-tábla, tűzoltósági felvonulási terület tábla és az ismeretlen útburkolati jel a Market Cafe előtt. 

Viszont ez a fehér fűrészfogas útburkolati jel hivatalosan nem létezik. A Budapest Közút Zrt. ezt a felfestést nem engedélyezte és nem is ők kivitelezték:

„Arról nem rendelkezünk információval, hogy a jelet ki valósította meg és milyen okból. Ezt a burkolati jelet a szabványok és a jogszabályok csak sárga színben értelmezik, csak úgy van hatályuk, így a létesített fehér jel nem tekinthető hivatalos burkolati jelnek. Ennek megfelelően itt sem megállóhely, sem taxiállomás nincs és nem is tervezett.”

Tehát a vállakozó és társai egy buszmegállókra hajazó kamu felfestésen, tűzoltóknak fenntartott helyen parkolnak mentőautóknak látszó gépjárművekkel.

Az a bizonyos kör

A kerületi kátyúzós cég esete jól mutatja, hogy Ferencváros etikailag visszás ügyeinek gazdái ezer szálon kapcsolódnak egymáshoz. Rudits Tibor volt munkatársa, Weiszgáber Brigitta nem csupán a kerületi lakásügyekhez (erről a sorozat első részében részletesen írtunk) és a Market Cafehoz kapcsolható. A szintén hozzá kötődő Via Appia Nuova nevű cég a kerületben útépítési munkákat kapott, és 2013-ban 75 millió forintos keretszerződést is köttek a céggel Ferencváros útjainak kátyúzására. 

Rá két évvel, 2015-ben a cég ügyvezetője, Klekner Gábor megvásárolhatott egy közpénzből felújított 69 négyzetméteres önkormányzati lakást a Thaly Kálmán utcában, mindössze 8 millió forintért, amire 2030-ig kapott fizetési határidőt. Az ingatlan.com-on a hasonló Thaly Kálmán utcai lakásokat 30-35 millió forintért árulják. Az értékbecslő, aki a különösen alacsony értéket megállapította ebben az esetben is a már korábban is foglalkoztatott Szabó János volt, aki Weiszgáber Brigitta Viola utcai lakását is mélyen alulárazta. 

A Via Appia Nuova útépítő cégnek 2017 január 20-ig Weiszgáber Brigitta is tagja volt, ami mutatja, hogy a kerületben egy bizonyos politikához szorosan kötödő üzleti kör egyszerre jutott hozzá a felújított lakásokhoz, és kapott kerületi szinten nagy volumenű megbízásokat, más esetben jelentős versenyelőnyt eredményező kedvezményeket.

Ferencváros életmentője

Azt, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat mennyit költ majd az FTC támogatására, klímakarbantartásra vagy ásványvízre csak 2017-ig látják előre a közszolgák. Ezekkel szemben a váratlanul veszélyessé váló önkormányzati kémények felújítására már 2021-ig pontosan elő van irányozva évente 150 millió forint. Tehát Ferencváros 2016-os költségtáblájában egyetlen egy költségtételt írtak be kurzuson átívelve 2021-ig, a kémények felújítását, amit pedig a rendszerváltás óta Rudits Tibor cége végez a kerületben.

photo_camera A táblázat első két oszlopa a 2016-os és 17-es költségvetés tételeit mutatja. Egyébként ezekben az években már túllépték a kémény-felújításokra félretett 150 milliós keretet.

A kémények elvileg nem kiszámíthatóan szoktak életveszélyessé válni. Gegesy Ferenc, aki 20 évig volt polgármester a kerületben, azt mondja, hogy van olyan év, amikor kettőt kell felújítani, van amikor öt házban alakul ki veszély a rossz állapotú kémények miatt, és van hogy egyben sem. Ezt előre nem lehet látni, de mivel az elmúlt 25 évben folyamatos rehabilitáció zajlott, a menthetetlen házakat pedig többnyire lebontották, így a veszélyes, öreg kémények számának biztosan csökkennie kéne.  

A kéményfelújítások mechanizmusa úgy zajlik, hogy a rossz állapotban lévő vagy veszélyes kémények felújítását a kéményseprők (FŐKÉTÜSZ) jelzik az önkormányzatnak, ezután az önkormányzat köteles közbeszerzést kiírni, a nyertes kéményes cég pedig elvégzi a munkát. Ez a nyertes pedig a IX. kerületben szinte minden esetben Rudits Tibor cége. Rudits Tibor úgy nyilatkozott nekünk, hogy előfordul, hogy még alá sincs írva a megbízási szerződés, de ők már mennek is menteni, bontani, ugyanis, ha valakinek a fejére esik egy cserép vagy egy tégla, akkor bizony baj van.

Gegesy Ferenc 2017-ben megjelent könyvében arról ír, hogy a IX. kerületben ez a rendszer folyamatosan emelkedő költségeket (pár év alatt majdnem a kilencszeresére nőttek a költségek) és visszaéléseket eredményezett:

„amennyiben egy privatizált, azaz nyereségérdekelt szolgáltató monopolhelyzetbe került, vagy ha valamilyen hatósági jogkörrel is rendelkezett, ezzel a helyzettel vissza is élt. Az utolsó években nagy kényelmetlenséget okozott a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába lévő Kéményseprő Ipari kft. ….ha a hivatali szakértőink valamire kimondták az életveszélyt, az e célra félretett keretből mindig azonnal megcsináltuk. Így, habár teljesen nyugodt nem lehettem, de 20 év alatt nagy baj nem történt, és kezdetben az ilyen kiadásaink sem voltak elviselhetetlenül nagyok. Ezek a kiadások azonban 2000 és 2005 között 25 millióról 220 millióra növekedtek, amelynek meghatározó tétele a veszélyes kémények felújítása volt. Nem gondoltam, hogy 10 év után hirtelen romlani kezdett a kémények állapota, miközben nagy ütemben újítottuk fel, vagy bontottuk el a legrosszabb állapotban lévő lakóházainkat. És azt sem gondoltam, hogy korábban nem volt elég lelkiismeretes  az ellenőrzés. Mivel egy nyereségérdekelt kft. végzi - kizárólagos joggal - a kémények ellenőrzését, műszaki felülvizsgálatát, és ebből következően hatással van az új javítási munkák keletkezésére,”

Jancsó Andrea kerületi képviselő (LMP) blogján tragikomkikus képet fest Ruditsék cégének, a Kéményszervíz 1989 tevékenységéről.

Nincs gáz

A Lónyay utca 26. a kerület egyik különleges háza, műemléki védettséget élvez, 1838 óta álló önkormányzati épület, de évtizedek óta elhanyagolják. Az állagmegóvásra egyáltalán nem költött a városvezetés. Egyetlen dologra voltak hajlandók pénzt áldozni, az pedig a kéményfelújítás volt. 2015 júniusában csaknem harmincmillió (29.754.329 Ft) forintból új kéményeket húztak fel ez épület tetejére. Ezzel két gond van. A gáz nem volt bevezetve a lakásokba, így a CO-mérgezés veszélye nem volt reális. A lakók kizárólag fával és villannyal fűtöttek.

A másik, hogy fél évvel a kéményfelújítás után, az önkormányzat úgy döntött, hogy eladja az épületet. Tehát a lakók számára egyébként is felesleges fejlesztés még feleslegesebbé vált. Rudits Tibor vállalkozása jól járt az utolsó pillanatban jött megbízással, az adófizetők viszont sok pénzt buktak.

Talán ennél is látványosabbak a Koppány utcai kémények, amiket egy omladozó, részben már befalazott, bontásra váró házon újítottak fel majdnem 22 millió forintból. 

photo_camera Befalazott lakások és új kémények egy Koppány utcai házon.

A polgármesternél is érdeklődtünk, hogy nem látja-e problémásnak a kéményfelújítások jelenlegi rendszerét, és vitorlás csapattársa, Rudits Tibor tevékenységét:

„Ő Ferencváros életmentője. 28 éve életet ment Ferencvárosban. Ez kifogásolható?” - válaszolta.

De a kerületi vállalkozó nem csak a polgármesterrel ápol baráti viszonyt, hanem a kerület valódi urával, a fideszes parlamenti képviselő Varga Józseffel is speciális viszonyban van. 2017. április 20.-án Rudits Tibor két zacskóval a kezében csengetett be a főtanácsadó irodájába, majd 15 perc múlva már a szatyrok nélkül távozott. 

link Forrás

Vargát is megkerestük a látogatással kapcsoaltban:

444: A napokban láttuk, hogy Rudits Tibor leparkol a polgármesteri hivatal előtt, de nem oda megy be, hanem önhöz a Bakáts utca 8.-ba. Milyen közös ügyük van? Miért megy önhöz egy helyi vállakozó?

Varga József: Igen, szokott jönni, leginkább hajós ügyekben. Ő nagy vitorlázó, ilyenekről szoktunk vele beszélni. 

Van is esze, persze ezt kerületi szinten kell érteni

A Csarnok tér nem csak Rudits Tibor törzshelye. Itt található barátjának, a kerület másik ismert figurájának, a lakásügyekben is érintett Martos Dániel vagyonkezelőnek az irodája is. A kerületi kincstárnok egyedi stílusáról volt képviselőtársai ízes történeteket meséltek nekünk, abban minden beszámoló egyezik, hogy ha ő beszél a testületben, akkor a képviselőknek az idegtől összerándul a gyomra. A polgármestert is megkérdeztük a kerület pénztárosának dolgairól:

444: Tud-e róla, hogy  Martos Dániel érintett a piaci alapú lakásbérlési ügyekben?

Bácskai János polgármester: A. válasz, hogy nem tudok róla, B. válasz, hogy tudok róla , C. válasz, hogy semmi köze hozzá. Most jelöljük meg az A. választ.

444: Tehát nem tud ilyenről?

Bácskai: Nézze, hülye kérdésre nincs válasz. Ezt oroszul is el tudom mondani, ha akarja.

444: Azért kérdezem, mert Martos Dániel politikai karrierje ugyan megbicsaklott, de ezzel párhuzamosan az ő és a családja vagyonosodása látványosan beindult. 

Bácskai: Hogy ha valaki vagyonosodik, annak örülni kell. 

Martos Dániel ifjú pártaktivistából lett pár év alatt a IX. kerület kiskirálya. Pályáját a Fidelitasban kezdte, majd a helyi ifjúsági szervezet elnöke lett. 2004-2005-ben Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka, 2005-től Pelczné dr. Gáll Ildikó (akkori Fidesz-alelnök) személyi titkára volt. 2006-ban a Fidelitas Országos Választmánya beválasztotta a Fidelitas etikai bizottságába. A húszas évei elején önkormányzati képviselőségig, majd a testületben a frakcióvezetőségig jutott. Ő a Martos család reménysége: politikust, vezetőt látnak benne, meséli egy idősebb politikustársa. 

„És van is esze, persze ezt kerületi szinten kell érteni. Tud írni, olvasni, számolni.”  

Első igazán nagy politikai sikere a saját Kinizsi utcai lakásukkal szemben elhelyezkedő Kultiplex szórakozóhely bezárásának és lebontásának kiharcolása volt.

Így érvelt az akkor 23 éves fiatal politikus:

"az éjszaka közepén autók tetején táncolnak, hangoskodnak stb. a kulturálatlanul szórakozók. (É) Akarva akaratlanul magával hozza ez a hely az alvilági emberek megjelenését, akik drogot árulnak, lopnak stb.”  (2007)

2014-ben Martos Dániel kikerült a képviselőtestületből, és a ferencvárosi Vagyonkezelő (FEV IX.) vezérigazgató-helyettesi székébe került. Az ambiciózus fideszes politikai karrierje látszólag megbicsaklott, a valóságban viszont ő lett az egyik legbefolyásosabb személy a kerületben. Új állásában a fizetése a sokszorosára nőtt. Képviselőként hozzávetőlegesen 140 000 forintot kereshetett, mostani bére pedig megközelíti az egymillió forintot. A 2014-ben még alacsony jövedelmű képviselő ma már BMW terepjáróval jár, és Ferencváros legköltségesebb ügyeiben intézkedik. A Vagyonkezelő alá tartozik a városfejlesztés, a közbeszerzések, a bérleményüzemeltetés, a kéményszervizelés, a parkolás, tehát minden, amiben igazán sok pénz forog. 

A cikksorozat első részében leírtuk, hogy számos fideszes frakciótársával együtt az ő rokona is nyert lakásbérleti pályázaton. De Martos Dániel nem csak a lakásügyben érintett.  

A Liliput csodálatos világa 

Martos Dániel húgának vállalkozása, a Liliput kft. az önkormányzattól bérleti jogot szerzett egy kiemelkedően jó helyen lévő üzlethelyiséghez, a Csarnok térhez hasonlóan frissen (2016) felújított Ferenc téren. Itt működtetik a Liliput Játszóházat és Családi Napközit. A hely a kerületi parkolási társaságé volt, ám ők egyszeriben leléptek, és hamarosan a Liliput költözött be a helyére. Az üzlethelyiségre mások is szerettek volna pályázni, ha erre lett volna lehetőségük.

photo_camera A bölcsődét Rogán Cecília, Nagy Róbert (Martos Zsófia üzlettársa) és Formanek Gyula alpolgármester nyitotta meg. 

A bérleti jogon túl más előnyhöz is jutott Martosék vállakozása. Az önkormányzat egy határozatban csökentette le a helyiség bérleti díját, ami azt jelenti, hogy a frissen felújított tér sarkán álló üzlethelyiséget jutányosan, havi 157 994 Ft/hó helyett csak 48 000 forintért bérelheti a kft. Ehhez képest egy gyerek elhelyezése a Liliput napköziben havonta több mint 80 ezer forintba kerül. Az indok a következő volt:

„Némileg hiánypótló tevékenységet folytatnak ezzel.”

Miközben pont a Ferenc téren működik egy másik, konkurens családi napközi. Az elmúlt években a többi környékbeli bölcsőde is próbálkozott azzal, hogy az önkormáényzat csökkentse a terheiket, a bérleti díjaikat, de az ő kérelmeiket az önkormányzat visszautasította. A konkurenciával szemben még egy apróságnak tűnő dolog is előnyt jelent a Liliput számára. A 2016-ban felújított Ferenc téren a játszótér a tér egyik sarkából átkerült a másik sarokba, pont a Liliput bölcsőde elé.

Tehát Martosék számos segítséget kaptak vállalkozásukhoz az önkormányzattól. Martos Dániel viszont azt állítja, hogy semmiről sincs tudomása, és semmire nincs ráhatása:

444: Nagy Róbertet [a Liliput kft. ügyvezetőjét] ismeri?

Martos Dániel: Nem ismerem.

444: De Martos Zsófiát ismeri?

Martos: Igen?

444: Ha jól tudom, a Liliput bölcsődét Martos Zsófia cége, a Liliput kft. bérli az önkormányzattól.

Martos: Az a Martos Zsófia cége?

444: Igen.

Martos: Na, ezt jó tudni.

444: Nem gondoltam, hogy ezzel újat fogok mondani. Szóval van a húgának egy cége.

Martos: Ön is tudja, hogy erre semmiféle közrehatása nem lehetett senkinek, ki nyert meg hogy 

444: A Barakonyi Anett az unokahúga, nem?

Martos: Van Barakonyi a családban.

444: Ő például nyert egy ilyen piaci alapú lakásbérlést a Tűzoltó utcában.

Martos: Na hát, gratulálok neki.

Mikor Martos Dánielnek írásban is feltettük a kérdéseinket – például hogy ő vagy valamelyik rokona nyert-e piaci alapú lakásbérlési pályázaton –, a vezérigazgató-helyettes csupán egy Micimackó-idézettel válaszolt:

"Íme, Medveczky Medve úr, amint bukdácsol lefelé a lépcsőn, kopogtatva feje búbjával, kipp-kopp, minden lépcsőfokon egy koppanás. Előtte Róbert Gida, az ő gazdája. Amennyire Micimackó értelme terjed, meg van győződve róla, hogy ez az egyetlen módja a lépcsőn való közlekedésnek. Néha ugyan kétség fogja el, mintha lehetne másképp is, de ezt csak akkor tudná megfontolni, ha egy pillanatra megállnának a lépcsőn, és módjában volna fontolgatni. Talán akkor se." 

A cikksorozat következő részéből

444: Sok kerületi képviselővel és önkormányzati hivatalnokkal beszéltünk, mindenki egyöntetűen állítja, hogy ön a kerület legbefolyásosabb embere.

Varga József:  Ezzel most dícsér? Nézze, nincs olyan parlamenti képviselő Ferencvárosban, aki régebb óta országgyűlési képviselő, mint én. Ki lenne még befolyásos? Én sem tagadom, hogy befolyásos ember vagyok ebben a kerületben. Ez baj?

A következő részben Varga Józsefről, különleges befolyásáról és a lakás-ügyeknél, kéményszervízelésnél, bölcsődénél jóval jelentősebb ferencvárosi ügyekről lesz szó.

(Teljesen véletlenül nyomozás közben ütköztem bele a Liliput napközi ügyébe. Közben pedig ide járt a kisebbik fiam. Azóta már átvittük egy másik bölcsődébe.)  

Grafika, címlapkép: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.