Fűre parkolt? Kétmillióba lesz!

Budapest
2015 július 30., 03:47
comments 495

Vannak felháborító, vérlázító cselekedetek, amiket egyáltalán nem szankcionálnak a törvények. Nem bűncselekmények, sőt szabálysértésnek sem nevezhetjük őket, ezeket csak úgy hívják Magyarország egyes kerületeiben, városaiban, hogy a közösségi együttélés szabályainak megsértése. Egyre szaporodnak a házirendek, amiket az önkormányzatok saját hatáskörben felállítanak, majd a közterület-felügyelettel be is tartatnak.

photo_camera Illegális árukipakolás a Bakáts téren.

Miről is van szó?

  • Aki játszótéren, közterületi sportcélú létesítményekben és közparkokban hangosan vagy halkan fingik, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. Természetes személy esetén kétszázezer, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egymillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
  • Aki utcabútoron, virágágyás szélén, lépcsőkön, pihenésre szolgáló eszközön, szökőkúton, köztéri műalkotáson Punnany Massif-dalokat dúdol kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
  • Aki lakóövezetben hétköznapokon 18 és 7 óra között, szombaton 9 óra előtt és 14 óra után, vasárnap és ünnepnapokon felhajtott gallérral közlekedik, az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhető.

Ezek az én szabályaim, amiket még nem sikerült átvinnem a saját önkormányzati képviselő-testületemen, viszont az ő szabályaik augusztus 1-től élesek és szankcionálhatók.

Ferencváros

Augusztustól a IX. kerületben súlyos pénzekkel büntethetik a közösségi együttélés szabályainak megsértőit. A házirend egészen tág teret ad a lakossági baszogatásnak és a feljelentgetős kultúra felvirágzásának:

  • Aki például a közterületet rendeltetésétől eltérően használja az kétszázezer forintra büntethető, de ha cég vagy szervezet követi el az eltérő használatot az akár két millióval is megvágható.
  • Aki házszámot vagy bármilyen táblát eltakar vagy bepiszkol kétszázezer forintra büntethető.
  • Aki kutyát póráz nélkül visz közparkba kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
  • Aki közterületen galambot vagy kóbor állatot etet az a szokásos összegre lehúzható.
  • Aki autóval fűre parkol, annak repül kétszázezer, ha céges a kocsi, akkor kétmillió.
  • Aki szökőkútnál, kútnál szennyezett tárgyat mos, kétszázezer. (Kutyaszaros cipőt, almát, gyerek száját otthon tessenek letakarítani!) 
  • Itt olvashatja a teljes regulagyűjteményt.

Gyerekbűnözés

Az ötödik kerület tulajdonképpen szülőatyja ezeknek az önkormányzati házirendeknek, ott már betiltották a gördeszkázást és az összes labdajátékot a köztereken. Deszkázni kizárólag az egyetlen gördeszkapályán szabad, ami viszont életveszélyes.

photo_camera Csúnya fejes az Erzsébet téri gördeszkapályán.

A Ferencváros ehhez képest egészen engedékeny, hiszen ott csak annak a gyereknek kell kétszázezer forintot kiköhögni, aki lépcsőn vagy bármilyen köztéren lévő tárgyat érint deszkájával, biciklijével, rollerével. Arra viszont az önkormányzatnál is rájöttek, hogy nem életszerű és nem is törvényes százezreket legombolni a Közgáz előtt a szellőzőn deszkázó gyerekektől, ezért az alábbi kikötéssel bolondította meg a házirendet:

„Az eljárás alá vont fiatalkorú meghallgatása nem mellőzhető. Fiatalkorú személlyel szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkezik, kivéve, ha az önálló jövedelemmel vagy vagyonnal nem rendelkező fiatalkorú vagy törvényes képviselője a bírság megfizetését vállalja.”

kozossegiegyutteles1

Nyugdíjasbűnözés

Hiba volna elbagatellizálni a fenti regulákat. Újpesten május óta él a ferencvárosihoz hasonló szabályozás. Erdész Józsefné meg is ütötte a bokáját, mert tejjel megitatott egy a hőségtől eltikkadt cicát, amit észrevételezett egy szomszéd, nem habozott feljelentést tenni, amire Erdész nénire kijöttek a rendőrök és jelezték, hogy ez legközelebb bizony 50-től 500 ezerig fog terjedni. Ha nem hiszi, olvassa el a nol beszámolóját a bűnesetről.

Kotmány

Azon hogy az új keletű előírások egyes elemei igazságosak-e, jogosak-e, simán lehet vitatkozni. Én például boldog lennék, ha a városban élő kutyák jogai és kötelességei harmonizálnának a városban élő emberek jogaival és kötelességeivel. Például, hogy ők se pisilhessenek az utcára akadálymentesen.

photo_camera Zombory Miklós IX. kerületi alpolgármester.

A fő probléma azzal van, hogy olyan önkormányzati képviselők, akikről még a főnökük is úgy nyilatkozik, hogy buták, mint a csizmatalp, teljesen önkényesen hozhatnak akármilyen idióta szabályt és szankcionálhatnak elképesztő összegekkel a társadalomra nem veszélyes cselekedeteket.

Ja, és tök alkotmányellenes az egész. Hiszen 2013-ban az alkotmánybíróság már elmeszelte a 2011-es önkormányzati törvénynek azt a paragrafusát, amely megadta a felhatalmazást a képviselő-testületeknek a közösségellenes magatartásokról szóló rendeletek megalkotására. Erre most új néven ugyanazok a szabályok ismét életre keltek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.