A legsúlyosabb futballőrült ismét felért a csúcsra

2020 július 18., 06:11

„Marcelo Bielsa többet tud a Barcelonáról, mint én” - Pep Guardiola

Két gondolatot nem tudtam kiverni a fejemből, miközben egyre jobban magába szippantott a Leeds United 2019/2020-as idénye az angol másodosztályban. Marcelo Bielsának kellene lennie az embernek, akiről még életében két stadiont is elneveznek, ráadásul két különböző kontinensen. És Marcelo Bielsáról Werner Herzognak kellene filmet forgatnia, mert így végre a szenvedélyes őrültek specialistája az Aguirre és a Fitzcarraldo után ismét hozzá méltó latin-amerikai történetet dolgozna fel.

A dél-amerikai fociban a „Loco” a bolond/őrült meglehetősen gyakori becenév, csak Argentínában is többen megkapták már, az 1970-es évek meghatározó kapusa, a kapuból kirohanós Higuita-iskolát megalapító Hugo Gatti, vagy a Bielsa alatt is játszó Martín Palermo, de Marcelo Bielsánál jobban senki sem érdemelte meg ezt a nevet. Egy olyan emberről beszélünk, akinél talán soha, senki nem nézett meg több focimeccset, aki a világ legfurcsább sajtótéjékoztatóit tartja, akit a világ legjobb edzői tartanak a világ legjobb edzőjének, és aki örök nyomot hagyott mindenkiben, akivel hosszú karrierje alatt csak dolga volt: játékosokban, klubokban, szurkolókban.

Miután a West Bromwich Albion péntek este kikapott a Huddersfield Towntól, az egykoron szebb időket megélt, de 16 éve az alsóbb osztályokban tengődő Leeds Unitednek két fordulóval a szezon vége előtt végre sikerült visszajutni a Premier League-be. Nézők a helyszínen nem voltak, az észak-angliai utcákon, akárcsak a Liverpool bajnoki címe után, most sem jó ötlet ünnepelni, de ez a furcsa végkifejlet tökéletesen illik ahhoz a Marcelo Bielsához, akinek abszurd fordulatokban bővelkedő karrierje néhány nappal a 65. születésnapja előtt, ismét felért a csúcsra. Az sem lett volna baj, ha nem ér fel: Bielsa legendája már meg van írva, szobra pedig csak azért nincs, mert az egy stadion mellé talán még Argentínában is túlzás lenne.

Bielsa 2020 januárjában egy Leeds United-meccsen
photo_camera Bielsa 2020 januárjában egy Leeds United-meccsen Fotó: Adrian Dennis/AFP

Nekem meggyőződésem, hogy a világon Argentínában szeretik a legszenvedélyesebben a futballt. Más nagy futballkultúrákban Brazíliától Olaszországon át Nagy-Britanniáig mindenhol van még valami a foci mellett, ami el tudja róla terelni a figyelmet: tengerparti strand, zene, tánc, evés, ivás, esetleg egy másik sport. Argentínában erről szó sem lehet, a többi népszerű sport, a rögbi, a kosárlabda, vagy az asado, a hússütés, a nyomába sem érhet a focinak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.