2020 aranya aranyabb az aranynál

2020 december 31., csütörtök 8:01

Legyünk őszinték: igazából senki nem érti, hogy hogyan és pláne mitől működik a bitcoin. Oké, persze, sokszor olvastuk, hallottuk ezerszer a blablát, fejből föl tudjuk mondani az összes buzzwordöt: a blockchain, a hitelesített tranzakciók, a decentralizált izé és a kriptográfia (prím számok!, amiben prím van, az csak komoly dolog lehet!), de hogy pontosan mitől is ér pár bájtnyi adatcsomag 23-24-25-28 000 dollárt („lapzártakor” kábé 8,5 millió forintot), valójában mindenki számára rejtély.

Évek óta szinte minden bitcoinról szóló cikkünkbe belinkelnjük a Clickhole 2015-ös, zseniális minivideóját, ennél pontosabban még senki nem magyarázta el, miről van szó.

Ha teljesen hülyének érzed magad bitcoinügyben, vigasztalódhatsz azzal, hogy az elmúlt években elég sokszor kiderült: a világ legokosabb közgazdászai, legmenőbb befektetői és bankárai is rendre melléfogtak. Ahogy melléfogtak a bitcoin leglelkesebb evangalistái, rajongói is, például a gonzovállalkozó, vírusirtó fenegyerek John McAfee, aki 100 000 dolláros árfolyamot várt már 2020 végére, sőt azt is fölajánlotta, hogy elfogyasztja a nemi szervét, ha nem jön be. Nem jött be, bár a 30 000 dollár majdnem megvolt, de érzésem szerint McAfee a 2020-as 280 százalékos bitcoindrágulással is annyi pénzt keresett, hogy nem nagyon kesereg a bukott jóslat miatt.

McAfee elég színes figura, évekig bújkált külföldön az amerikai hatóságok elől (tőzsdefelügyeleti eljárás miatt), újabb cégek alapításával, hackelgetéssel, drogozgatással, kurvázással és bitcoinbányászattal töltötte legutóbbi éveit, legutóbb Spanyolországban kapcsolták le az amerikai hatóságok adócsalási ügy miatt. Ez nem akadályozta meg, hogy „kriptojelöltként”, a digitális pénzek azonnali, széleskörű elterjesztésén (no meg a szövetségi kormányzat megszüntetésén, teljes drogliberalizáción, ilyesmiken) alapuló programmal induljon az amerikai elnökválasztáson, illetve a Libertárius Párt jelöltje szeretett volna lenni, de simán elbukott.

Érdemes megjegyezni, hogy volt egy másik kriptojelölt is: Brock Pierce egykori gyerekszínész, kriptomilliárdos, Forbes-listás topgazdag, akinek szintén volt már néhány rázósabb ügye, és a Tether nevű, dollárhoz kötött árfolyamú, több mint húszmillárd dolláros kapitalizációjú kriptopénz egyik kitalálója és tulajdonosa. Szerintem Pierce figurájáról mintázták a Netflix-sikersorozat, The Queens Gambit excentrikus, cowboykalapos sakkbajnokalakját, Benny Wattsot, akit egyébként egy másik volt gyerekszínész, a brit Thomas Brodie-Sangster alakít.

A bitcoin alig 12 éves sztorija tele van ilyen színes (eufemisztikus jelző, természetesen) figurákkal, rejtélyekkel, misztikummal (máig sem tudjuk, ki írta az eredeti kódot, ki találta ki), és még most, 2020-ban is sokkal jobban illene Gibson-szájberregénybe vagy ha úgy tetszik, Wachowski-scifibe, mint milliárd dollárokat kezelő befektetési alapok portfoliójába. Persze a romantikus előtörténet a dark webbel, a Silk Road feketepiacával, Dark Wallettal, drogkereskedőkkel, anarchista hackerekkel és terroristagyanús elemekkel, szóval az egész szájberpunk-Gotham sztori nem annyira jön jól, amikor mondjuk a legnagyobb befektetési alapok próbálják elmagyarázni ügyfeleiknek, hogy biztonságban van a pénzük az új kriptoalapban.

Hayek álma megvalósult: az állam nélküli pénz

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt