Itt a Dark Wallet, a szoftver, ami új szintre emelheti a feketepiac fogalmát

TECH
2014 május 01., 19:57
comments 62
  • Ma indul a Dark Wallet, amit a New York Times, a Forbes, a Wall Street Journal és az összes fontos amerikai lap ősz óta vár.
  • A szoftver készítői szerint ezzel tényleg lenyomozhatatlanok lesznek a bitcoinos bizniszek.
  • Szerintük a szabadság illegális kábítószer- és fegyverkereskedelemmel jár együtt, és ez így van jól.
  • Vezetőjük közt van egy iráni-brit szabadpiacpárti anarchista programozó és az első 3d-nyomtatott fegyver atyja is.
  • Ha az amerikai kormány nem állítja meg őket, hatalmas lökést adhatnak a feketepiacnak.

Nem tudni még pontosan, de lehet, hogy a jövő pénze a Bitcoin lesz – például már egy II. kerületi kutyaiskolában is lehet vele fizetni. Hogy mi ez a p2p-rendszerben működő, afrikai diktatúrák valutájához hasonlóan ingadozó, bonyolult matematikai számításokkal titkosított, jegybankhoz hasonló felügyelőszervezet nélküli digitális pénz, arról itt írtunk tavaly.

Az állami felügyelet elkerülésére és ezzel pénzmosásra alkalmas Bitcoin hamar az illegális bizniszek kedvence lett, például a deep web leghíresebb drogkereskedő oldala, a Silk Road is ezt használta, amíg az FBI le nem csapott rá. A nagyhatalmak már küzdenek az új pénz ellen, az Apple például minden bitcoinos alkalmazást kitiltott az App Store-ból, Oroszország meg Kína pedig egyszerűen betiltotta a Bitcoint.

A Bitcoin ráadásul nemcsak azért veszélyes, mert illegális dolgokra használhatják, hanem mert eddig bármennyire is átláthatatlan rendszer védte, mindig előkerültek olyan vírusok, amikkel ellophatták a pénzed. A sok nyitott kérdés és a hatósági ellenkezés miatt néha lankad az érdeklődés a Bitcoin iránt, máskor új lendületet kap a projekt. Most itt a Dark Wallet, amivel minden eddiginél könnyebb lesz a pénzmosás.

A pénzmosás új szintje

A néhány politikailag radikális kódolóból álló csoport, az unSystem élén Cody Wilsonnal és Amir Taakival, két 26 éves, kispályás csalónak tűnő sráccal, ma elindította a Dark Walletet, amivel állításuk szerint teljesen lenyomozhatatlan lesz a pénzmosás, ráadásul az egész célja nyíltan ez.

photo_camera Amir Taaki

A Dark Wallet úgy titkosítja és keveri össze a felhasználói Bitcoinjait, hogy kívülről azt sem lehet majd megmondani, kié a Bitcoin (a tulaj beazonosítása elengedhetetlen, ha valakit bűncselekménnyel akarnak vádolni), ezzel pedig új lendületet kaphat a feketepiac. A ma startoló Dark Wallet Alpha szoftvert Obamával reklámozzák:

„Ezzel ki lehet gúnyolni minden kísérletet, amivel a Bitcoint szabályozni akarják. Ezzel azt üzenjük a kormánynak, hogy: »Minden áron szabályozni akarod a Bitcoint. Szabályozd ezt!«”

mondta Cody Wilson a Wirednek. Ő volt az, aki egy éve elkészítette a világ elsőként, teljes egészében kinyomtatott fegyverét, a Liberatort. Társa, az iráni-brit Amir Taaki  egy szabadpiacpárti anarchista, aki olyan fontos Bitcoin-projektek fejlesztője volt, mint amilyen a decentralizált online piac prototípusa, a DarkMarket.

Egy éve csiszolgatják a Dark Walletet, tavaly októberben az Indiegogón adománygyűjtést kezdtek a projektért, és össze is dobtak nekik 50 ezer dollárt meg persze több tízezer dollárnyi Bitcoint. Julian Assange-ot, Edward Snowdent és trükkök százait bevetve reklámozták magukat:

Wilson szerint a Dark Wallet egy homokba húzott vonal a Bitcoin politikai jövőjéért folyó harcban. Nemcsak a szoftver neve (magyarul Sötét Pénztárca) utal rá, hanem Wilson is elismerte, hogy pontosan mi a Dark Wallet:

„Ez csak egy pénzmosó szoftver.”

A szabadság veszélyes dolog

A hatóságok egyelőre nem reagáltak ezekre a nyílt provokációkra (amik alapján egyébként felvetődik, hogy talán kamu az egész Dark Wallet), és a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Osztálya is hallgat. Ez a szervezet januárban meghallgatásokat rendezett Bitcion-ügyben, és azt tervezi, hogy licenchez köti a Bitcoin-alapú vállalatok tevékenységét.

A Dark Wallet-sztori politikailag persze kényes ügy lehet, de nem feltétlenül illegális, és a készítők az amerikai alkotmány első, szólásszabadságot védő kiegészítésével védekeznek. Közben viszont odáig mennek, hogy Wilson ilyesmiket nyilatkozik:

„Egy privát eszközt akarok a feketepiaci tranzakciókhoz, legyen szó akár gyógyszerfüggőkről, kábítószer-rajongókról vagy fegyverkereskedőkről.”

Wilson annyira hisz az egyének szabadságában, hogy az sem zavarja, hogy a Dark Walletre az olyan súlyos bűnözők is rátelepedhetnek, akik gyerekpornóban, bérgyilkosságban vagy terrorizmusban utaznak.

„Nos, igen, rossz dolgok is fognak történni ezeken a piacokon. A szabadság veszélyes dolog.”

cody wilson

Kódolt drogozás

Annak ellenére, hogy pénzmosásra alkalmas, a Dark Wallet elvileg mindenkinek hasznos újításokkal is előállt. Hiába tartják a Bitcoint egy anonim fizetőeszköznek, még az igazi pénznél is jobban beleláthat bárki más Bitcoin-vagyonába. (Ez nagyjából így működik: a blockchain, vagyis a teljes könyvelés össze van kötve az új pénzek gyártásával, a láncot azok a „bányászok” tárolják és teszik közzé, akik új pénzeket akarnak gyártani. A pénzek bonyolult matematikai problémák megoldásával, a számítógépek teljesítményének beáldozásával születnek meg, de minden új kódban benne vannak a korábbi tranzakciók elemei, ezért minden bányásznak hozzá kell férnie az összes korábbi kódhoz.)

Mivel bárki láthat bármit, ha valaki nem tudja névtelennek álcázni a Bitcoinjait, a hatóságok kinyomozhatják. Ezt oldja meg a Dark Wallet, ami a CoinJoin nevű eszközzel alapbeállításként átmossa az összes, a rendszerben lévő Bitcoint. Ez egyszerűen úgy néz ki, hogy ha mondjuk M. Gyuri online vesz legálisan egy Tupperware tálat (mármint Bitcoinnal, nem SZÉP-kártyával), ugyanakkor H. Árpi illegálisan kristálymetre költi a megtakarítását a Silk Road drogériában, akkor a rendszer a két tranzakciót összevonja, és a blockchainben a két vásárlás egyetlen pénzmozgásként van lekönyvelve.

Mivel az egyidejű tranzakciók összevonását kóddal védik, nem látszik, melyik felhasználó mit vett: a lánc első eleménél 50 százalékos valószínűséggel lehet megmondani, kihez tartozik a tranzakció, a másodiknál már csak 25-tel, a harmadiknál 12,5-lel, és így közelít az egész a nullához. Így gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni, ki a bűnöző. Ezt tovább is lehet bonyolítani, ha a felhasználók a vásárlás mellett áltranzakciókat is indítanak, egyik számlájukról a másikra küldve az álpénzt.

Hogy teljesen titkos legyen, ha valakinek a számlájára Bitcoin érkezik, a Dark Wallet generálni tud egy ún. lopakodó címet, amit jelszóval védhet a tulajdonosa, és miközben megkapja rá az összeget, a blockchainben a többiek más adatot látnak. (Az mondjuk nem világos, hogy ha hamisított információ jelenik meg a blockchainben, akkor a többiek hogyan tudnak további Bitcoinokat generálni, de Taakiék valószínűleg erre is találtak megoldást.)

photo_camera A Dark Wallet logója

Valódi pénzzel persze semmi ilyesmit nem lehet csinálni, és mindenféle hasonló trükközést tilt a számviteli törvény, úgyhogy ha a hatóságok lépni fognak, lehet hogy az egész Dark Wallet-sztori egy rövid életű, hamar felszámolt droglaborra fog leginkább hasonlítani, de Wilsonék mindent feltettek a szólásszabadságra, mármint ahogy azt ők értelmezik.

Az első kapcsolja le a villanyt

A Dark Wallet persze még tele van buggal, de a készítői abban bíznak, hogy hamar kiküszöbölhetik őket. Taaki szerint a cél az, hogy ne csak kettő, hanem egyszerre rengeteg tranzakció összevonásával védjék a felhasználókat, illetve hogy majd a Tor nevű, anonimitást védő szoftverrel rejthessék el a feketézők IP-címét a mostani félmegoldásnál is eredményesebben.

Addig is állandóan provokálják az FBI-t, ami évek óta arról beszél, hogy ha a hatóságok nem láthatják, hogy a bűnözők mit művelnek, akkor az internet „el fog sötétülni”. Cody Wilson erre azt mondja:

„A Dark Wallettel valóra válhat a rémálmuk. Tényleg elsötétül a net, méghozzá a Bitcoinnal. A Bitcoin erre való. Mi ezt akarjuk látni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.