Fiatal anyaként menekült ide az orosz titkosszolgálatok elől, hatvanévesen egyszer csak veszélyes lett a nemzetbiztonságra

2021 február 06., 10:14

Ideális körülmények között január közepén családi körben, férje, felnőtt gyerekei és unokái társaságában boldogan ünnepelhette volna 59. születésnapját Iraida Choubina, vagy ahogyan néhány éve irataiban szerepel, Nagy Gáborné. A kétezres évek eleje óta Magyarországon élő orosz állampolgárságú asszony ehelyett idén azon izgulhatott, maradhat-e egyáltalán Magyarországon, vagy menekült státuszától megfosztva, három éves beutazási és tartózkodási tilalommal a zsebében, el kell hagynia családját, és az országot, amit már lassan húsz éve az otthonának nevez.

A bevándorlási ügyekben illetékes magyar hatóság: az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ugyanis idén november 30-án megfosztotta 2007-ben elnyert menekült státuszától az asszonyt, és egyben kiutasíthatónak is nyilvánította Magyarország területéről.

Iraida Choubina és családja égbekiáltó igazságtalanságnak tartják mindezt, és most igyekeznek minden követ megmozgatni, hogy az idegenrendészet döntését felülvizsgáltassák, és megakadályozzák, hogy az időskor felé közelítő, a származási országába visszatéréstől rettegő asszonyt kitoloncolják Magyarországról.

Iraida lányai és unokája társaságában
photo_camera Iraida lányai és unokája társaságában

Ezért a 444-gyel is megosztották, mi elől menekült fiatal családanyaként Magyarországra egykor, milyen események vezettek oda, hogy a magyar állam kijelentse: megfosztja a további védelemtől, és mi forog kockán, ha nem sikerül visszafordítani a kiutasításával végződő, gyors ütemben haladó folyamatot.

A sikertelen beszervezési kísérlet

Iraida Choubina zsidó családba született 1962-ben, a Szovjetunióban, azon belül is a Tádzsik Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosában, Dusanbéban. Fiatalon, 19 évesen ment férjhez, de a korai házasság nem akadályozta meg abban, hogy továbbtanuljon: 1987-ben beiratkozott a kijevi egyetemre, ahol 1990-ben német-filozófia szakon végzett, aztán, 1995 és ’98 között a moszkvai pénzügyi főiskolán levelező tagozaton a könyvelő-könyvvizsgáló szakot is elvégezte. Mindeközben egy gyorsan felfutó vállalkozást indítottak el férjével, Szergej Latyshevvel: gyerekeknek, fiataloknak amerikai tanulmányutakat szervező és lebonyolító irodát nyitottak lakóhelyükön, az Oroszország déli részén, a Fekete-tenger közelében fekvő Krasznodarban.

Az amerikai utak programjának megszervezése mindig is a férj feladata volt, Szergej Latyshev így rendszeresen járt ki az USA-ba. Ez az, ami miatt Iraida szerint a vállalkozás indulása után nem sokkal, 1997-ben megkereste őt a KGB orosz utódszervezete, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hogy rávegyék, szolgáltasson nekik információkat amerikai körökből, akikkel kapcsolatot tart.

Miután Latyshev visszautasította a beszervezési kísérletet, a titkosszolgálat bekeményített.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.