Médiumokat és mágneses gyógyítókat figyelve jöttek rá a lélek működésére az első pszichológusok

2021 február 13., 18:08

Európa számos országához hasonlóan, a 19. század végén és a 20. század elején Magyarországon is meredeken ívelt felfelé a különféle spiritiszta, okkult tanok népszerűsége, és ugyan a tudományos közeg egyáltalán nem fogadta heves kritikák nélkül ezeket, akadtak azért orvosok és kutatók, akik kíváncsiak figyelték a különféle szeánszokat és médiumokkal végzett kísérleteket.

Az 1920-as évek végén azonban kirobbant egy botrány, ami alapjaiban változtatott meg mindent: a korszak országosan ismert médiumáról, László Lászlóról kiderült, hogy csaló, és hogy emellett veszélyes bűnöző is, aki nem csak betöréseket követett el, de öngyilkosságra is rábeszélte több páciensét.

8 Órai Ujság, 1932. szeptember
photo_camera 8 Órai Ujság, 1932. szeptember Fotó: Arcanum

László László lebukása nemzetközi szinten is lejáratta a magyar spiritisztákat, és törést okozott több, tudományos háttérből érkező kutató számára is, akik addig nyitottak voltak a parapszichológiai kísérletek iránt.

Ez a történet jelenik meg az egyik fontos fordulópontként Gyimesi Júlia A szellemektől a tudattalanig című könyvében, melyben azt vizsgálja, hogy milyen volt az az európai tudományos közeg, melyben a pszichológia, mint tudományterület kialakult, és hogy ezt a közeget hogyan hatották át a spirituális-okkult irányzatok.

Tudomány képlékeny határokkal

Gyimesi Júlia pszichológus, a pszichológiatörténet kutatója, és mint a 444-nek elmondta, a többi, klasszikus természettudományhoz képest a pszichológia jóval nehezebb helyzetben van, amikor saját határait akarja kijelölni. Egyrészt mert egy rendkívül heterogén tudományterületről van szó, melyben jelen vannak a természettudományos mintára működő területek ugyanúgy, mint az olyan területek, melyeken inkább a humántudományok szabályai érvényesülnek, és vannak részterületek, melyeken pedig egyáltalán nincs szabályozva, hogy milyen tudományos elvek szerint lenne érdemes művelni.

Másrészt a pszichológia rendkívül fiatal, mindössze 150 éves tudomány, melynek előzményei csak részben kapcsolódnak az orvostudományhoz: a pszichológia megszületésekor alkotó, jelentős gondolkodók sokat merítettek a filozófiából, illetve különféle kulturális hatásokból. Épp ezért a pszichológia előtörténete meglehetősen képlékeny, és Gyimesi szerint az egyik elfeledett vagy időnként egyenesen letagadott előzménye az ezotéria. Könyve épp ennek az előzménynek a felkutatásáról szól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.