Véget ér a német atomkorszak: őrület, áldozat vagy az emberiség megmentése?

2022 január 04., 05:06

December 31-én leállították a termelést Németország három atomerőművében. A maradék három 2022 végéig szintén bezár, és akkor Európa legnagyobb energiafogyasztó országában egyetlen atomerőmű sem marad már.

Ezek az erőművek műszaki állapotuk alapján még több évtizedig működőképesek lennének, és mivel a 80-as években épültek, és így jórészt behozták az árukat, elég olcsón termeltek. Ráadásul szemben a fosszilis üzemanyagot égető erőművekkel, alig volt szén-dioxid kibocsátásuk.

Számos piaci elemző és európai politikus döbbenten figyeli, hogy mi történik Németországban, ahol a lakossági áram már így is nagyon drága. Sokan attól tartanak, hogy a németek ezután még több szenet égetnek majd, szembemenve a klímavédelmi célokkal, illetve még több orosz gázt kell majd vásárolniuk, megerősítve ezzel a putyini rendszert.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.