ÁNTSZ: Azért nem lehet Budapesten a Dunában fürdeni, mert senki nem vizsgálta meg, hogy lehet-e Budapesten a Dunában fürdeni

Budapest
2013 augusztus 22., 13:58

Azon sóhajtoztunk korábbi cikkünkben, hogy minden rendes Duna-parti fővárosban van strand, csak Budapesten nincs, pedig száz éve még 9 darab volt, sőt a Sziget Fesztivál alatt is lehetett fürdeni a folyóban. Akkor a nyár többi napján ez miért nem lehetséges?

Az ÁNTSZ válaszolt kérdéseinkre:

  • Mivel senki nem szándékozik strandot létrehozni Budapesten, ezért nem is vizsgálták, hogy a Duna víze alaklmas-e fürdésre.

"Tudomásunk szerint nincs Budapest belterületén kijelölt fürdőhely, ilyen bejelentés nem érkezett, ebből következően monitorozási adatok sem érkeztek be az Országos Környezetegészségügyi Intézethez."

beach13

"A Sziget Fesztivál „strandját” a BFKH NSZSZ III. Kerületi Intézete csak „mártózás” céljából engedélyezte, a kialakítása is olyan volt, hogy térdnél mélyebb vízbe nem lehetett bejutni. Vagyis a kérdéses folyószakaszon a Sziget Fesztivál idején sem üzemelt kijelölt fürdőhely; bár a szervező-üzemeltető a programkínálat színesítése céljából homokkal terített le egy partszakaszt, de az illetékes kerületi népegészségügyi intézet kitetette a területre a fürödni tilos táblát, a vízi rendészet többször is kiparancsolta a vízből a tiltás ellenére fürdőzőket."

hoseg-hosegg-uszo-kanikula

  •  A Kopaszi-gátnál a tiltás ellenére is sokan fürdenek a Dunában. Ott miért nem engedélyezik a strandolást?

Az üzemeltetők kérelmezték, hogy hivatalosan is nyilvánítsák fürdőhellyé a Kopasz-gátat, de az illetékes hatóság ezt nem engedélyezte. Az üzemeltető fellebbezett, és az Országos Környezetegészségügyi Intézet véleményét is kikérte. Az egyik fő probléma, hogy a hatályos rendelkezés értelmében az úgynevezett védőtávolság nem teljesül, ugyanis a folyóvízi strandokon nem lehet szennyvízbevezetés a strand feletti 5 km-es folyószakaszon. Az üzemeltető vízminőségi eredményeket nyújtott be, amelyek ugyan megfelelőek voltak, de valamennyi mérés fürdési idényen kívül történt.

  • Budapestnél alkamas-e a Duna vize fürdésre? 

"Az OKI tudományos célú vizsgálatai alapján gyakori az emberi kórokozó vírusok előfordulása a Duna budapesti szakaszán, de célzott vízvizsgálatok hiányában nem ítélhető meg a fürdőzésre való alkalmasság."

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.