Az év legjelentősebb mozgóképes pillanatai II.

a hetedik művészet
2013 december 28., 07:37
comments 14
  • Az év legjobb filmjeinek listája: 1. Adéle élete 1-2. fejezet 2. Gravitáció 3. Pain&Gain. Mondjuk.
  • Ez is megvolt.
  • Rég elmúltak már a hetvenes évek. A fontos dolgok nem a moziban történnek.
  • A hetedik művészet kipukkadóban, a videózás viszont nagyon hasít.
  • Idén kitört Magyarországon a videós forradalom. Mindenki videózik.
  • Íme a 444.hu második válogatása az év legfontosabb videós pillanataiból.
  • Itt az első rész.
  • Nyugi, a videók maximum tíz másodpercesek.

1. Nincs 2013-as lista trafikmutyi nélkül! Abban sok újdonság nem volt, hogy a kormány csak úgy, minden látható ok nélkül átrendezte a tulajdonviszonyokat a nemzetgazdaság viszonylag jóllátható nagyságú területén, és persze az átrendezésből az úgynevezett fideszhez közelálló érdekkörök jöttek ki jól, de hogy a miniszterelnök labdarúgó fia is fölszólaljon a fesztiválokról kiszorított dohánykereskedelem érdekében, az több mint furcsa. De senki nem tudta olyan jól kifejezni az érzést, ami akkor tör rá az emberre, amikor hirtelen rádöbben, hogy mennyivel könnyebb lenne az élete a magyar kormány nélkül, mint Tbg, aki  a pusztába kiáltotta, hogy HÚÚÚÚÚ, PARA VAAAAN!!

2. Jancsó Miklós a hetvenes években hosszú, akár 10-13 perces, teljes filmtekercsnyi, vágás nélküli plánszekvenciákból rakott össze filmeket. Leraktak hosszú síneket, és a kamera azokon kocsizott ide-oda, totálból közelibe és vissza, néptáncosok jobbról be, mozgalmi szöveg indul, ló átfut, parasztlányok meztelenre vetkőznek, elsétálnak az alföldi horizont felé, sortűz. Jancsó Miklós tuti nem gondolta, hogy 2013-ban majd pont ilyen plánszekvenciákkal készülnek a szegedi koleszosok megőrülős partihimnuszai, csak nem földhözragadt fahrtsínekről forog a kamera, hanem drónról. Dékán lánya jobbról be, kokain felhő lisztből felszáll, twerkelés indul. Az év partivideója az Éjjel-Nappal Budapest-Szeged!

3. Nem csak Jancsó, de Jeles András szellemét is megidézte a nagybetűs ÉLET (a legnagyobb rendező): Baja környékén simlis cigányokból összeállt egy kis színjátszókör, hogy választási csalásosat játsszanak, közben tologatták a Hupikék Törpikék-dominót. Ebbe belebukik a hvg.hu főszerkesztője, és úgy megforgatja az MSZP-t, hogy a már korábban is botladozó legerősebb ellenzéki párt hasra is esik. Ez az egész sztori jól mutatja, hogy kábé mi várható itt tavasszal a választásokkor. No roxa áj! 

4. Azon senki nem lepődött meg, hogy az RTL Klub 2013-ban készít egy anyagot a titokzatos hipszterekről, mindezt abban az évben, amikor már a Magyar Posta (!!44!!) reklámjában is elhangzik a hipszter szó. De azon, hogy létezik itthon olyan ember, akinek hipszter coach a szakmája, jobban megdöbbent az ország, mint azon, hogy léteznek ásványzvíz-sommelier-k. (Tippjeink a jövő évre: YOLO egy Posta-reklámban, Fókusz-riport a SWAG szóról.)

5. Jancsó- és Jeles-reminiszcenciák után jöjjön egy kis Horváth Ádámmal kevert Parti Nagy! A 444.hu-nál sokan nagy rajongói vagyunk a rendőrnyelvnek. Amikor foganatosítanak, megrendezésre kerülnek, valószínűsíthetően kifogás tárgyává tesznek, előzetes szóváltást követően cselekményének alapos gyanúja miatt. 2013-ban mindezt átültették a mozgókép nyelvére is.Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a „Ne légy áldozat” című projektje maxolta ki a bűnmegelőzési kisfilm műfaját. A Szomszédok ihlette látványvilág, a dialógusokban bravúros nyelvi anyag és szenzációs színészvezetés! Yolo főtörzs, tisztelegj!

6. Emlékeznek a srácra, aki szerelmi vallomásával beborította az egész Madách teret? Na az lófaszjóska-semmi volt ahhoz képest, hogy Széles Gábor tízezreket meneteltet órákon át az Élő Isten elé, és milliárdokat fektet médiavállalkozásokba, hogy egész nap repítsék a virtuális puszikat az ő Beatricéjének. És mit kap cserébe? Kersztül néznek rajta, kinevetik,  jó ha le nem köpik. És ez így jó neki. Íme egy esszenciális 10 másodperc.

7. Három éve mindenki azon kesereg, hogy milyen béna az ellenzék, egy demonstrációt sem tudnak összehozni, ami ne fulladna unalomba vagy nevetségbe. Fokhagymafront, végtelenített slam poetry, bázisdemokrácia szabályainak lefektetése hídfoglalás közben. Hogy csak pár emlékezetesen nyomi epizódot említsünk. És nem csak a Milla-Együtt-Haha tengely csikorog, de az MSZP például nem csinált semmit az elmúlt 3,5 évben, a DK one man show maradt, a Jobbik meg alacsony költségvetéssel parodizálta a Leni Riefenstahl-filmeket. De 2013-ban egyetlen pillanatra képes volt megvillani egy többniyre láthatatlan ellenzéki szervezet, a Szolidaritás: végre előrukkolt valami  hatásossal. Erre mit kapnak jobbról is, balról is? Hogy ez meg ízléstelen és otromba. És utána csodálkozunk, hogy már mindenkinek elment a kedve a tüntetésektől.

8. Gyurcsány Ferenc a Magyar Videós Forradalom egyik úttörője. Naná! Már a Célpontot megszégyenítő oknyomozó riportjai miatt is itt lenne a helye az év legjelentősebb mozgóképesei között, de azért még mindig gyújtó hangú, szenvedélyes beszédben a legerősebb. És ha a téma Orbán Viktor, akkor a hangulat a tetőfokára hág. Csoda-e, hogy mém lett a volt miniszterelnök túlfűtött beszédéből, amit Nagy Imre kivégzésének évfordulóján tartott?

9. Fura is lenne, ha a közszolgálati média lemaradt volna a videózás nagy évéről. Volt egy 1000 millióba kerülő körkapcsolásuk idén, aminek a reklámja a világ bármely táján simán bekerülhetne az év végi mozgóképes válogatásba. De most félre minden béna ironizálást! Ahogy Rákay Philip, a Magyar Televízió intendánsa felhajtott gallérral, fehér tornacipőben, hátracuppantott séróval pózol a visegrádi vár fokán, izomból nézi a napfelkeltét, és közben sóhajtozik, hogy „kell az ember”, majd animált tüzes ornamentika kúszik be a képbe, az annyira ízléstelen, ordenáré, tahó, amihez a magyar televíziózás történetében talán csak BB Évi és BB Renato tocsogós, zöld, éjjellátós dugása mérhető.

10. Létezik olyan elmélet, hogy a legnagyobb tragédiákat, szörnyűségeket kacagással lehet csak feldolgozni. Sajnos idén is kijutott hazánknak a kudarcból. Hiába hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy gógyit, bátorságot, lovagiasságot, cselvetést, nagyvonalúságot akar látni a pályán, csak az utóbbiban jeleskedett a válogatott. Nagyvonalúan megvendégeltük háromszor a románokat, nyolcszor a hollandokat a hálónkban. Idén összeroppant a magyar válogatott, és erről a leghelytállóbb elemzést egy fogatlan dél-spanyol, bizonyos „Francesco Zombori” mondta kamerába.

11. Végül következzen az év valóban legvizuálisabb forradalma. Elindult egy híroldal, amelyik egy egész napon keresztül az ablakából élőben közvetítette, ahogy egy autó a szerkesztőség előtt tilosban parkol. És többen nézték, mint az MTV egymilliárdos körkapcsolását. Létezik-e ennél Tarr Bélább? Van-e ennél szentebb egyszerűség? Tud-e hír ennél jobban az utcán heverni? Van-e 2013-nak többet mondó szimbóluma, mint az állandóan pirosban parkoló, matt fekete Bentley? A kérdés költői. (A vágatlan és egyben rendezői változat itt újra megtekinthető. Megunhatatlan.)

Őrületes videózást kívánunk Magyarországnak 2014-ben is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.