Klicsko videóüzenetben kérte Janukovics elnököt, hogy ne mérgesítse tovább a kijevi helyzetet

külföld
2014 január 19., 18:35
comments 28

A bokszolóból ellenzéki politikussá alakult Vitalij Klicsko a videóüzenet feltöltése után az államfő rezidenciájához indult, hogy személyesen beszéljen vele.

photo_camera Vitalij Klicsko a vasárnapi tüntetésen (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Az Ütés (UDAR) párt elnöke üzenetében arra kérte Janukovicsot, hogy ne ismételje meg Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor és Moamer Kadhafi líbiai vezető példáját.

Ön a saját népe ellen harcol. Ne uszítsa a rendőröket és a különleges alakulatok tagjait az emberekre! Fejezze be a háborút azok ellen, akik két hónapja kérik, hogy hallgassa meg a követeléseiket!

- szólította fel az elnököt Klicsko. Követelte, hogy az államfő tüntesse el az utcákról a rohamrendőröket és a provokátorokat. Szerinte ebből a mostanra szörnyűvé vált válságból egyetlen kiút van: az előrehozott elnök- és parlamenti választások kiírása.

photo_camera Tüntető és lángoló rendőrségi busz (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Vasárnap délután Kijev belvárosában a Dinamo stadionnál radikális tüntetők egy néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel. A rendőrök, miután a könnygáz, a fény-  és hanggránátok sem állították meg a tüntetőket, vízágyút vetettek be ellenük a jóval fagypont alatti hidegben. A támadókat azonban ez sem fékezte meg, kora este is rohamozták, kövekkel dobálták a rendőrkordont.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

Közben a Majdanon (Függetlenség terén) békésen zajló demonstráción a másik két parlamenti ellenzéki párt vezetői, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke a tüntetések békés jellegének megőrzésére kérték az európai integrációt és hatalomváltást követelő tiltakozókat, és elítélték a főtértől mintegy két kilométerre folyó erőszakos akciót. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.