Obama szerint a szankciók megbénítják az orosz gazdaságot

külföld
2014 augusztus 07., 09:10

"A szankciók úgy működnek, ahogy működniük kell. Nyomás alatt tartják az orosz gazdaságot" - mondta Barack Obama szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Obama szerint ezt adatok is bizonyítják:

Obama a gazdasági növekedés visszaeséséről is beszélt, mint mondta, "nagyon lelassult" az orosz növekedés. Ez igazából kimondottan jóindulatú mondat volt, a növekedés valójában nem lassult, hanem eltűnt:

A Világbank már márciusban 1,8 százalékos visszaesést tippelt, az IMF 4 százalékos csökkenést is elképzelhetőnek tart.

A bajokat az oroszok már a saját bőrükön érezhetik:

"Putyinnak két választása van: vagy megpróbálja diplomatikusan és békésen megoldani a válságot, vagy folytatja a jelenlegi utat. A második esetben viszont saját gazdaságát és népét károsítja" - mondta Obama.

A gazdaság helyzetét amúgy már Putyin környezete is borúsan látja. Azután, hogy Putyin szerdán ellenszankciókat jelentett be - letiltotta az európai és amerikai gyümölcsök és növények behozatalát -, már az orosz központi bank is jelentést adott ki arról, hogy a lépés növelheti az inflációs nyomást. (Via Volkskrant. A cikk elkészítésében holland-magyar gyakornokunk, Monty Aal segített.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.