Porosenko: Közel a pont, ahonnan nincs visszaút

külföld
2014 augusztus 30., 18:42

porosenko

A pont, ahonnan nincs visszaút.

Ez volt az egyik leggyakrabban használt kifejezés szombaton a brüsszeli rendkívüli csúcson orosz-ukrán ügyben.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének megfogalmazásában ez még úgy hangzott, Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az EU elszántságát, és nem viheti odáig a helyzetet, ahonnan már nincs visszaút.

"A helyzet jelentősen romlott, az új front megnyitása és reguláris orosz csapatok bevetése Ukrajna területén elfogadhatatlan" - mondta Barroso, aki szerint pénteki telefonbeszélgetésükben arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy térjen le erről az útról, hiszen a konfrontáció senkinek sem áll érdekében.

Az esetleges további szankciókról azt mondta, "a büntetőintézkedések sosem öncélúak". A bizottság már letett a tagállamok elé további intézkedési terveket, lehetőségeket, újabb szankciókra vonatkozó javaslatokat, de a döntés a tagállamoknak hatáskörébe tartozik. Barroso szerint most még nincs késő politikai megoldást találni.

Petro Porosenko ukrán elnök (aki tanácskozott Barrosóval) viszont már arról beszélt,

közel a pont, ahonnan nincs visszaút.

Országa békét akar, nem háborút, és számít az Európai Unió szolidaritására. Azt mondta, Ukrajna külföldi katonai agresszió és terror áldozata, területén több ezer külföldi katona és több száz idegen harckocsi tartózkodik. A válság nem csak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságát fenyegeti, mondta.

"Nagyon örülök, hogy egy nemzedék felnőhetett háború nélkül, és a gondolatától is irtózom annak, hogy újra háború törhet ki" - tette hozzá.

Az egyik legkeményebb Dalia Grybauskaite litván elnök volt, aki azt mondta, Oroszország tulajdonképpen Európával áll háborúban.

A csúcson Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének (erről bővebben itt írtunk), Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének. A magyar álláspontról itt olvashat. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.