Szintet léptünk: az amerikaiaknak elegük lett a NATO árulóiból

politika
2014 október 17., 12:23
comments 943

Előkerültek a kések, a szar pedig belecsapódott a ventillátorba, hogy két, Amerikában népszerű kifejezéssel írjuk le, ami a világ vezető nagyhatalma és egy apró, elnéptelenedő, szomszédjaitól is leszakadó országocska között most éppen történik, és a következő napokban-hetekben-években történni is fog. Pénteken kiderült, hogy az USA feltehetően korrupcióért feketelistára tett néhány sötét alakot, köztük a magyar miniszterelnök nyugdíjasokat hasba rugdosó haverját. Cserébe a lehetetlenül nagy ingatlanban lakó magyar külügyminiszter behívatta az amerikai nagykövetség ügyvivőjét.

Sajnos sem az amerikai, sem a magyar hatóságok nem túl közlékenyek az ügyben – egyaránt érthető okokból. Így csak elejtett és kiszivárgott információmorzsákból lehet összsespekulálni, hogy mi történhetett.

Biztosan tudjuk, hogy több magyar állampolgárt kititottak az Amerikai Egyesült Államokból. Valószínűleg összesen tíz embert. Köztük van Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, Vida Ildikó, a NAV elnöke, Heim Péter, a Századvég, a Fidesz-közeli agytröszt elnöke, és még néhány navos és magyar “üzletember”.

Hogy pontosan miért, az már homályosabb. A 444 azonban úgy tudja, hogy néhány, a kormánynak dolgozó vagy azzal szoros kapcsolatban álló magyar annyira arcátlan/amatőr volt, hogy megpróbált amerikai cégeket megzsarolni, kenőpénzt kérni ezektől. Ha ez így történt, ezek a korrupcióra rábírni próbált amerikaiak szólhattak otthon vagy a követségen, hogy baj van, és ezek után döntöttek az amerikaiak úgy, hogy lépniük kell.

Hogy a napigazdasag.hu által megírt, amerikai cégek ellen indított NAV-vizsgálatot hogy illeszkednek az ügybe, arról végképp csak találgatni lehet, de a magyar viszonyokat ismerve nem túlzás azt feltételezni, hogy azokra az amerikai cégekre szálltak rá az adóellenőrök, amelyek nem voltak hajlandóak magyarosan intézni a dolgokat, és még árulkodni is merészeltek.

Egy ilyen amerikai tiltás magában még nem nagy ügy - előfordult már ilyesmi Boy George-dzsal és Nigella Lawsonnal is. Vagy éppen Vlagyimir Putyin közvetlen munkatársaival. Az viszont példa nélkülinek tűnik, hogy egy EU-tagország magas rangú tisztségviselőit, közéletének meghatározó szereplőit tiltsák ki, ráadásul nem valami piszlicsáré drogügy, hanem korrupció vádja miatt.

Az külön érdekessé teszi az ügyet, hogy az eddig nyilvánosságra került nevek alapján az amerikaiak nem a közismert oligarchákat tették feketelistára, hanem Orbán Viktor közeli munkatársait. A meghatározhatatlan beosztású Habony minden megbízható forrás szerint azon két-három ember egyike, akikre a miniszterelnök tényleg hallgat, a Századvég pedig az a hátország, amelyre a kormányzat ideológiaialag, szellemileg még támaszkodhat. Az ő büntetésüknek egyben politikai üzenete is van.

Akárcsak a most megbüntetett NAV, nyilván az hírszerzés által megtámogatott amerikai külpolitika is gyakorlatilag annak a magyar embernek talál valamit a füle mögött, amelyiknél csak akar. Ebben az országban mindenki piszkos valamennyire, a jelenlegi kormányban és körülötte pedig különösen sok a mocskos ember. Kétség sem fér ahhoz, hogy azért pont ezeket a magyarokat büntetik most az amerikaiak, mert világos politikai üzenetet akarnak küldeni. Részben a magyaroknak, de főleg Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az utóbbi egy hónapban Bill Clinton volt- és Barack Obama jelenlegi elnök is foglalkozott Magyarországgal, kifejezetten kemény szavakat használva. Ekkor már lehetett érezni, hogy az amerikai vezetésnek végérvényesen elege lett a Washingtonban évek óta a szőnyeg szélére állított Orbán Viktorból. Valószínűleg a magyarországi civil szervezetek aljas, szemét és hazug csuklóztatása is zavarhatta a két elnököt (illetve hát külpolitikai tanácsadóikat) és nem véletlenül tértek ki ezek ügyére magyar témájú beszédeikben. De az is valószínűnek tűnik, hogy igazából az zavarja őket, hogy egy NATO-tagország, amelynek biztonságát az amerikai adófizetőknek kell szavatolniuk, nyíltan oroszbarát politikát folytat.

Paks ügye, Magyarország kétszínű energiapolitikája, a Gazprom lelkes kiszolgálása így együtt már túl sok az amerikaiaknak. A demokráciadeficitünktől még hajlandóak lennének eltekinteni, hiszen a magyar helyzetnél sokkal súlyosabb dolgokat is tolerálnak Szaúd-Arábiától Pakisztánig, ha a gazdasági és biztonsági érdekeik ezt kívánják. Washington szemében azonban a mostani magyar kormány egyszerűen áruló lett, amely becsapta azt a katonai (NATO) és azt a gazdasági-politikai (EU) közösséget, amely a vasfüggöny leomlása után tárt karokkal fogadta, biztonságba helyezte és pénzzel kitömte. Innét van még visszaút, nem zárult be minden kapu, de nagyon nehéz lesz.

Jövő kedden az Európa Parlament plenáris ülésén lesz téma Magyarország, azonban ott, ahol se egységes akarat, se erő nincs, túl nagy pofonokra nem kell számítania sem az országnak, sem Orbán Viktornak. Az amerikaiak viszont most megmutatták, hogy képesek és hajlandóak is lépni, valamint hogy olyan információk birtokában vannak, amelyek még egy kétharmados jobban teljesítést is képesek megingatni. Egy értelmes ember ezt persze eddig is tudhatta, de hát értelmes ember nem kezd el kormányközeli pozícióból amerikai cégeket lehúzni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.