Putyin szerint nem is akkora a baj

külföld
2014 december 18., 08:38

Az orosz kormánynak 419 milliárd dollár tartaléka van, jelentette ki évértékelőjén Vlagyimir Putyin. A pénzt azonban nem szándékoznak "elpazarolni", amivel arra utalhatott, hogy a jegybank nem fog vásárlással beavatkozni a devizapiacon a rubel védelmében - idén erre eddig százmilliárd dolláros nagyságrendben költöttek, miközben kétszázmilliárd dollárnyi tőke is kivonult az országból.

Az orosz gazdaság válságos helyzetéről itt írtunk bővebben.

Putyin többször is elmondta, hogy a jegybank megfelelően kezeli a helyzetet, és nem egyedüli felelőse a történteknek.

Hogy mire költenék akkor a pénzt? Putyin szerint a szociális vállalások teljesítésére és az orosz gazdaság diverzifikálására. Ez utóbbira nagyon is szükség van, ahogy azt az elmúlt hetek történései is bizonyították:

Oroszország egyetlen piacképes terméke a nyersanyag, azon belül is a kőolaj és a földgáz. Az olajár összeomlása miatt elszabadult a rubel árfolyama is, ami éven belül a felére gyengült a dollárral szemben.

Ez biztosan óriási lyukat ütött az orosz költségvetésen, bár Putyin most azt állította, hogy az még így is nyereséges lesz az idén. A gazdasági növekedést viszont már lenullázták a folyamatok:

Putyin szerint idén 0,06-0,07 százalék lesz a növekedés, de ez valójában hurráoptimista becslésnek tűnik, az elemzők visszaesést várnak, jövőre pedig összeomlást: 6-7 százalék körüli visszaesést.

Putyin persze nem ért egyet a jóslatokkal, szerinte a 60 dolláros olajár ellenére is növekedés lesz jövőre, vagy a legrosszabb esetben két év múlva. "A növekedés elkerülhetetlen" - mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Oroszországban nem a túlzott bürokrácia fékezi a gazdaságot, mert "Európával szemben Oroszországban nincs bénító bürokrácia".

Jó vezérként arról is beszélt, hogy "nem szabad az igazságszolgáltatást és az erőszakszervezeteket üzleti vetélytársak büntetésére használni". Ehelyett vállalkozásbarát környezetet kell kiépíteni és garantálni a tulajdonhoz való jogot. (Via RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.