Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Putyin legnagyobb politikai ellenfelét

Tbg
külföld
2014 december 30., 07:15
comments 78

Csalás miatt 3,5 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Alekszej Navalnij (Alexei Navalny) orosz ellenzékit. Testvérét, Oleget viszont szabadságvesztésre ítélték, ugyancsak 3,5 évre.

photo_camera Oleg és Alekszej Navalnij (AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV)

Navalnij, aki politikai indíttatásúnak tartja az ellene folyó eljárást, harcot hirdetett Vlagyimir Putyin rendszere ellen, sokat bírálta a korrupció miatt, ezért az oroszországi ellenzék egyik vezéralakja lett.

Most az ítéletet hallva - a Guardian beszámolója szerint - dühösen a bíróhoz szólt:

Miért ítélted őt (Oleget) börtönre? Hogy még jobban megbüntess engem?

Alekszej jelenleg nemcsak ezen ügy miatt, de egy korábbi eljárás miatt is házi őrizetben van, a riportereknek később azt mondta:

"A hatóságok kínozzák és szétverik politikai ellenfeleik rokonait is. Ez a rendszer nem érdemli meg, hogy egyszerűen lelépjen, pusztulnia kell"

- mondta, miközben a rabomobilhoz kísérték Alekszej.

Alekszej és Oleg Navalnij sikkasztás vádjával került előzetes letartóztatásba. A mostani ítélet korábban jött a vártnál, Navalnij társai január 15-ére várták, és tüntetést tartottak volna az ítélet kihirdetésekor, de váratlanul módosították az ítélethirdetés időpontján.

A Pussy Riot nevű ellenzéki orosz lánybanda videóklippel készült az ítéletre, és tüntetést szerveznek a Kreml elé. A klipben Harry Potter módjára havat söpörnek, szimbolikusan tisztogatják Moszkva utcáit.

Az emberről, akitől Putyin legjobban fél, itt írtunk bővebben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.