Az Orangeways betört a BKV piacára

Budapest
2015 január 23., 13:57
comments 55

Az Orangeways Hungária Kft. nyerte meg a BKK 2013-ban kiírt midibuszpályázatát, nemsokára 60 járművel kezdheti meg az utasok szállítását a Várba és más budai célpontokra tartó járatokon. A tenderben azonban több furcsaság is van.

Az Index összesítése szerint furcsa, hogy a kiírt pályázaton egyetlen olyan cég sem indult, aminek lenne tapasztalata a budapesti személyszállításban. Nem indult a BKV és az egyes fővárosi járatok üzemeltetésében résztvevő VT-Arriva sem. 2013-ban egyedül egy kis, felnőttoktatással foglalkozó budaörsi cég, az Ormódi-Fitos Kft. adott be pályázatot. A kft. vezetőségében aztán megjelent Kovács Miklósné, az Orangeways Magyarország Zrt. igazgatója, és a céget át is nevezték Orangeways Hungária Kft-re.

Furcsa az is, hogy Orangeways Hungária Kft-re átnevezett cégnek nem voltak referenciái, viszont kezességet kapott egy állami cégtől, a Gemenc Volántól.

Az Index információi szerint az Orangewaysnak fizetendő kilométerdíj kifejezetten drágának számít, és nincs is fedezet a fővárosnál. A BKK gazdasági vezérigazgató-helyettese ellenezte is a szerződés megkötését, de a BKK inkább az Orangewayshoz ragaszkodott, mint hozzá: a szerződést aláírják, a gazdasági vezetőt elküldik.

Az Orangeways többször próbálkozott azzal, hogy betörjön a budapesti személyszállításba, de eddig sosem járt sikerrel. 2010-ben meg is nyert egy, a mostanihoz hasonló pályázatot, de BKV végül megsemmisítette a döntést, mondván, kirívóan olcsón tett ajánlatot az Orangeways. Ezt a határozatot a cég megtámadta, és később Közbeszerzési Döntőbizottság igazat is adott a cégnek, de a győztes helyét már nem kapta vissza. Az ezután kírt pályázatokon pedig egyes cégeinek felszámolási problémái miatt nem indulhatott az Orangeways. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.