"A katolikus egyháznak ideje lenne megállni egy pillanatra, és körülnézni, hogy merre megy a világ"

vallás
2015 május 24., 17:21
comments 452

Kicsit vitatkoztunk itt bent, hogy pontosan mit jelentenek az érsek szavai.

Írországban - a világon először - népszavazással döntöttek arról, hogy legyen-e melegházasság, és az emberek elsöprő többsége támogatta a dolgot az egyébként mélyen katolikusnak tartott országban.

Diarmuid Martin dublini érsektől több, egymásnak kicsit ellentmondó dolgot idéz a Guardian.

  • Egyrészt azt, hogy ő maga nemmel szavazott, mert szerinte a melegek jogait a házasság definíciójának megváltoztatása nélkül kell biztosítani.
  • Azok közül is nagyon sokan igennel szavaztak, akik amúgy 12 évig katolikus iskolába jártak.
  • Másrészt, hogy a katolikus egyháznak körül kéne nézni, hogy merre megy a világ, és nem homokba dugnia a fejét.
  • Az egyháznak vissza kell szereznie erkölcsi vezető szerepét.

Ez egyfelől jelentheti azt, hogy szerint az egyháznak most már el kéne fogadnia a melegházasságot, vagy azt, hogy jobban el kéne magyaráznia az embereknek, hogy miért nem támogatják azt, de egyébként miért elkötelezettek még ezzel együtt is a melegek egyenjogúsága mellett.

Szerintem a másodikat jelenti, amit mondott, és még azzal is ezerszer előrébb jár, mint mondjuk itthon Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.