Valószínűleg sosem árulják el, ha Vajna közpénzből fizet a TV2-ért

Média
2015 október 22., 16:19
  • Andy Vajna nem mondja meg, honnan vesz 20 milliárd forintot a TV2-csoport megvásárlására.
  • A vs.hu tegnap arról írt, és ez más forrásból eljutott a 444-hez is, hogy az állami tulajdonú Eximbank lehet a kérdéses biznisz egyik hitelezője. 
  • Az Eximbank egy korábbi ügyben banktitokra hivatkozva nem árulta el, mire költi a közpénzt, és a bíróság sem kötelezi erre.

"Magáncégek adásvétele ügyébe a kormány soha nem szokott beleszólni"

- mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadságnak adott keddi interjújában, ahol valóságos fantazmagóriaként állította be azt a feltételezést, hogy a TV2-ért zajló küzdelem mögött esetlegesen politikai érdekek állnak. Szerinte valójában arról van szó, hogy "Magyarországon az emberek fejében a sima gazdasági jellegű események is gyakran átpolitizálódnak".

Kik ennek a "sima gazdasági jellegű eseménynek" a szereplői?

photo_camera Balra egy üzletember a sok közül.

Simicska Lajos - akit ebben az ügyben Fonyó Károly, a Megapolis Média vezetője képvisel - és a közvagyon viszonyát aligha érdemes túl hosszasan elemezni. Én a Közgép esetében 300 milliárdnyi közbeszerzési megbízásnál abbahagytam a számolást, pedig az még csak 2012 végén volt, de elég jól dokumentált annak a gépezetnek a működése is, ami 2010 és 2014 között  épült ki az állami médiatenderek bezsebelésére. És hát visszamehetnénk egészen a székházügyig is, ha lenne még értelme. 

Budapest, 2015. október 21. Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és Goda Krisztina rendező a Veszettek című film díszbemutatóján a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. október 20-án. Fotó: MTI / Kallos Bea
photo_camera Megint balra egy másik üzletember a sok közül, aki mellékállásban kormánybiztos.

Andy Vajna 2014 júliusa óta "a nemzeti filmipar fejlesztéséért" felelős kormánybiztos. Az általa felügyelt Magyar Nemzeti Filmalap 5 milliárd forintból gazdálkodik, emellé februárban a költségvetési tartalékból újabb pénzeket biztosított számára a kabinet. A kormánynak hála egyike a két kizárólagos magyar kaszinótulajdonosoknak: tavaly egyetlen kaszinón volt 3 milliárd nyeresége, és abból van neki összesen öt. A Figyelő tavalyi 7 milliárdra tette a koncessziókból remélhető profitot, de a biztonság kedvéért egy törvénymódosítással lehetővé tették azt is, hogy a koncessziódíj levonható legyen a játékadóból, ami plusz 3 milliárdot jelenthet a kaszinómágnásnak.

Mennyire nem átpolitizált ez az üzlet?

Egyikük sem jókedvében akarja megvenni a tévét. Simicskának ez személyes ügy, így akarja bosszantani Orbán Viktort, és erre sok pénzt is hajlandó beáldozni mindabból, amit az államtól éveken át bezsákolt. Nem tudni, hogy múlt héten, vagy csak 2013 végén az opciós szerződés aláírásakor fizetett-e a tévét eredetileg bíró cégekért, és azt sem, hogy mennyit.

Andy Vajna azért akarja a tévét, mert Orbán Viktor akarja, és mert az nagyon fontos része a kormányközeli médiabirodalom építkezésének. A TV2 önmagában ugyanis nem jó üzlet. 18 éves fennállása során összesen két évben termelt profitot, többnyire néhányszáz milliós mínuszokat csinált, de inkább milliárdosokat. Egy nagyobb filmcsomag leírása miatt 2010 és 2013 közötti összesített adózott eredménye mínusz 20 milliárd forint volt, és súlyos kölcsönök terhelik. 

A TV2 akkor és csak akkor jó biznisz, ha az állam mögötte áll és szabályozások, díjkiszabások útján és állami reklámokkal megtámogatja azt.

Az több forrásból kiderült, hogy az egész, Vajna által megvenni kívánt csomag ára irgalmatlan nagy, hitelekkel, filmszerződésekkel együtt 20 milliárd forint körül mozog. Jó lenne tudni, honnét van erre pénz. De sajnos, nagyjából ez egy titkos dolog:

Honnan jöhet a pénz?

Vajna sok pénzt kapott a kormánytól az elmúlt egy-másfél évben, de annyi még neki sincs, hogy zsebből kipengessen 20 milliárdot. Ennyi pénzt egy forrásból előteremteni, súlyos pénzügyi és/vagy politikai garanciák nélkül, szinte lehetetlen, és ismerői szerint Vajna amúgy sem költi saját pénzét politikai megbízásokra, ha nem muszáj. A vs.hu-hoz és a 444-hez is eljutott olyan információ, hogy egy osztrák hátterű magyarországi bank mellett

az Eximbank adhat kölcsönt Vajnának a TV2-üzletre.

Az Eximbank - a Magyar Export-Import Bank Zrt - tulajdonosa 100%-os részesedéssel a Magyar Állam, tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja. Egyik fő funkciója az, hogy hitelezési tevékenységével segítse a magyar vállalatok exportteljesítménynek növelését a külpiacokon való sikereik elérése érdekében. A rá vonatkozó, ún. Eximtörvény értelmében "az állam a központi költségvetés terhére készfizető kezesként felel az Eximbank által forrásszerzés céljából elfogadott betétekből és igénybe vett hitelekből, felvett kölcsönökből, forrásszerzés céljából kibocsátott kötvényekből eredő fizetési kötelezettségek teljesítéséért."

Eximbank
photo_camera Eximbank a budapesti Nagymező utcában.

Elég sok forint folydogál erre: a bank 2014 végi mérlegfőösszege 627 milliárd forint. 

Márpedig minden forint, ami az Eximen keresztülfolyik, közpénznek minősül, mégsem tudhatjuk meg, mire megy.

Július 6-án közérdekű adatigényléssel fordultam az Eximbank felé, hogy küldjék meg azon szerződések listáját, amik alapján hitelt nyújtanak egyes belvárosi szállodák felvásárlásához és/vagy átalakításához. (Ezt a hozzánk eljutott információk mellett azért is gondoltam indokoltnak, mert az Exim pénzügyi vezérigazgatóhelyettese az a Puskás András volt ötödik kerületi alpolgármester, aki aktívan jelen volt Rogán Antal polgármester belvárosi ingatlangazdálkodásának csúcsidején.)

Az Alaptörvény értelmében a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyek megismeréséhez mindenkinek joga van. Az Exim ennek ellenére megtagadta a választ kérdéseinkre, ezért bírósághoz fordultam az ügyben. Október 12-én a Fővárosi Törvényszék első fokon úgy rendelkezett, hogy ezek a közérdekű adatok banktitoknak minősülnek,

és ezen banktitkokat nem oldja fel még az Alaptörvény fentebb említett előírása sem.Az ellentmondás feloldására alkotmányjogi panasszal lehet fordulni az Alkotmánybírósághoz (Ab), mint ahogy tették azt más esetben az Eximhez hasonló jogállású Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től igényelt adatok kiadásának banktitokra való hivatkozással történő elutasítása esetén is. Az elbírálást követően az Ab - a helyzet alkotmányellenesnek minősítése esetén - felhívhatja ugyan a jogalkotót az alkotmányellenesség megszüntetésére, de ez elég bizonytalan, addig viszont esély sincs arra, hogy megismerjük az ilyen állami bankok vonatkozó szerződéseit. 

Elég reménytelen a dolog, de azért elküldtem az Eximbanknak egy adatigénylést arra vonatkozóan is, hogy hitelezőként részt vettek-e a TV2 Média csoport idei értékesítésében. Jó lenne tudni, hogy az említett urak meggazdagításán túl adunk-e további közpénzmilliárdokat a TV2-bizniszre, függetlenül attól, mennyire bizonytalanítja el Vajna finanszírozóit Simicskáék trükközése. Eléggé közérdeknek tűnik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.