Titkos csatornákra menekülhetnek a terroristák a titkosszolgálatok és az Anonymous elől

TECH
2015 november 20., 09:17
comments 159

Mindig, amikor már-már arra jutok, hogy a terroristák sem tök hülyék, mármint képesek koordinált akciókat szervezni titokban, odafigyelve az apró részletekre, akkor jön egy hír, hogy a párizsi rendőrség azért tarthatott szerdán razziát Sain Denis-ben, mert

az egyik merénylő péntek este 21:42-kor sms-t (Smst! Kódolatlan üzenetet, azonosítható feladóval és címzettel!) küldött

a Bataclan koncertterem elől azzal, hogy „Elindultunk, kezdünk”, egy telefonra, ami akkor a Saint Denis-i rue de la Republique 48 számú házban volt.

Mindezt miheztartás végett mondom, megnyugtatásként, mert amiről most szó lesz, attól joggal törheti ki a frász nemcsak a közvéleményt, hanem még a terrorelhárítás szakembereit is.

A Telegramról lesz szó, a fanatikus iszlamisták preferált, feltörhetetlen titkosítású közösségi hálózatáról.

Arról, amin a magát az ISIS internetes szárnyának hirdető Iszlám Kiberhadsereg megüzente az ISIS kommunikációs infrastruktúráját támadó Anonymousnak, hogy idióták.

Arról, amit eddig az Anonymous is hiába próbált megbénítani, és amiről egészen november 18-ig még soha, semmilyen felhasználót nem tiltottak le. Szerdán végül a berlini központú cég bejelentette, hogy 78, az ISIS-hez köthető csatornát blokkoltak, ezek 12 nyelven hirdették a szélsőséges propagandát.


Hogy pontosan hány szélsőséges használhatja az alkalmazást, az már csak a titkos jellege miatt is megbecsülhetetlen. Az biztos, hogy a szervezet nagyon ajánlja a felhasználóinak, az Anonymous pedig idén november 13-ig 430 felhasználót és 211 csatornát azonosított.

Ennél titkosabb már nem is lehetne

Ha én terrorista volnék, én is a Telegramot választanám üzenetküldőnek. Nem vagyok terrorista, de sms-ezésre így is olyan appot használok, ami alkalmas kétkulcsos, kliensoldali titkosításra, így azokkal a kontaktjaimmal, akik telepítették ugyanezt az appot, akár úgy is tudok kommunikálni, hogy abba még az NSA sem lát bele, pláne nem a Lázár János. Az ilyen titkosított üzenőappok most már mind nyújtják az alapszolgáltatásokat, vagyis lehet velük csoportosan is csetelni. A Telegram is tudja mindezt, de pluszban még mást is:

a felhasználók publikus vagy titkos csatornákat is indíthatnak.

Kicsit sántít az analógia, de ezt úgy képzeljék el, mint egy szupertitkos twittert:

  • A publikus csatornák kereshetők, fel lehet rájuk iratkozni;
  • a titkosakhoz meghívó kell;

de a lényeg ugyanaz. Ha feliratkoztál, jönnek az üzenetek, amiket mobilon, tableten, számítógépen is lehet olvasni. Lényegi különbség, hogy szemben a Twitterrel, a csatornákon érkező üzenetekre nem lehet válaszolni, és reblogolni se lehet azokat - ami kifejezetten hasznos, ha valaki nem szeretné, hogy egy hülye egy rossz gombnyomással véletlenül a szélesebb nyilvánosságot is értesítse egy csatorna létezéséről.

Mondom, a telegramot leginkább fapados twitterként tudom leírni: sorban jönnek a posztok, csak nem lehet rájuk válaszolni. És senki sem tudja, hogy olvasom.
photo_camera Mondom, a telegramot leginkább fapados twitterként tudom leírni: sorban jönnek a posztok, csak nem lehet rájuk válaszolni. És senki sem tudja, hogy olvasom.

De nem ez az igazi trúváj. Amitől az egész félelmetessé válik, az a nagyfokú titkosítás:

  • senki sem láthatja, hogy ki milyen csatornákra van feliratkozva;
  • maga a felület is védett, számítógépen csak az okostelefonra küldött kóddal lehet belépni, az okostelefonos alkalmazást pinkóddal vagy akár ujjlenyomat-azonosítással is védeni lehet;
  • a titkosított üzenetek pedig törlődnek, amint a felhasználó kilép az alkalmazásból, de lehetőség van időkorlátos üzenetek küldésére is, ezek maguktól törlődnek.

Nem nehéz belátni, hogy ennek mekkora hasznát veszi az, aki

emberek kisebb-nagyobb csoportját akarja egyidejüleg irányítani úgy, hogy mindez lehetőleg titokban is maradjon.

Nálam jobban kevesen rajonganak a privát beszélgetésekért, de ez talán egy kicsit sok. Mondom, ha terrorista lennék, én is a Telegramot választanám.

Oroszországból, szeretettel

Az egész sztorit, ha lehet, még pikánsabbá teszi az app története. A Telegramot Nikola Durov fejlesztette, az orosz Facebook-klón, a Vkontakte-alapító, Pavel Durov testvére. A cég fő anyagi támogatója is Pavel.

Ő 2014 áprilisa óta nem Oroszországban él, pár nappal azután emigrált, hogy nyilvánosan megtagadta a Vkontaktét használó ukrán tüntetők adatainak átadását és az orosz ellenzéki vezér Alekszej Navalnij oldalának blokkolását, amire válaszul ellentmondásos körülmények között leváltották vezérigazgatói posztjáról - a cég Durov egy hónappal korábban írt lemondó levelére hivatkozott, bár Durov maga nem emlékszik rá, hogy valaha írt volna ilyen levelet, és meggyőződéssel állítja, hogy valójában Putyin elnök haverjai semmizték ki saját cégéből.

Ezután tette át székhelyét Berlinbe, ahol a Telegram központja is van, aminek a működését alapítványán át támogatja, és ami ebből a pénzből tudja biztosítani az alkalmazás ingyenességét és reklámmentességét. Durov korábbi megnyilatkozásai alapján libertariánus nézeteket vall, a Telegram létét is azzal indokolja, hogy szemben a felhasználóik adataival elég szabadon gazdálkodó, a titkosszolgálatokkal készségesen megosztó Google-lel, Facebokkal, Apple-lel, stb. ők ténylegesen is védik felhasználóik magánbeszélgetéseit és személyes adatait a külsősöktől, legyen szó kíváncsi munkáltatóról vagy kormányzati ügynökségekről, erőszakszervezetekről. Erre a Google-nál vagy a Facebooknál nem számíthatunk, Edward Snowden szivárogtatásaiból tudjuk, hogy ezek a cégek készségesen megosztják az érzékeny adatokat a titkosszolgálatokkal.

Azt is nehéz felderíteni, hogy egyáltalán milyen csatornák vannak a Telegramon, nemhogy azt, hogy ezeket kik olvassák.

Semmilyen lehetőség nincs a zavaró tartalmak jelentésére, és egészen mostanáig az üzemeltetők nem is távolítottak el róla tartalmakat. Ezért nem működik az Anonymous a Twitteren és a tárhelyszolgáltatóknál sikeres taktikája, az ISIS-es fiókok levadászása, mert annak feltétele, hogy legyen, aki törli az azonosított fiókokat. Ez most, hogy párat már töröltek, talán változni fog. De a csatornák és felhasználók azonosítása továbbra is véletlenszerű, és a legtöbb esetben az kell hozzá, hogy valaki hibázzon: leleplezze magát, vagy meghívjon egy azonosítatlan felhasználót a titkos csatornájára.

Hát, ezért törheti ki a frász a világ titkosszolgálatait. (Címlapkép: John Moore/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.