Egy Neptunusz méretű bolygó lehet a Plútó pályáján túl

csillagászat
2016 január 21., 11:40

Úgy tűnik, mégis kilenc bolygó van a Naprendszerben.

Két kutató tegnap bejelentette, hogy - bár még közvetlenül nem sikerült megfigyelniük - számításaik és számítógépes modelljeik arra utalnak, hogy egy eddig ismeretlen, közel Neptunusz méretű bolygó kering a Naptól nagyon távol.

Forrás: Caltech/R. Hurt (IPAC)
photo_camera Forrás: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Bár ahogy arról már korábban írtunk, kutatók törpebolygók látszólag furcsa pályái alapján már egy éve pedzegették ennek a lehetőségét, ez a mostani bejelentés még erősebbnek tűnik. Az új bizonyítékok a Caltech egyetemen dolgozó elismert bolygókutatóktól, Konstantin Batygin-től és Mike Brown-tól származnak. A szakemberek felkészültek arra, hogy mások a bejelentést szkeptikusan fogadják majd, így a lehető legpontosabban mérték fel távoli objektumok pályáit és több hónapnyi számítógépes szimulációt futtattak, hogy alátámasszák elméletüket.

“Ha azt mondod, hogy Bizonyítékunk van az x-bolygó létezésére, akkor bármelyik csillagász azt válaszolná, hogy megint ez? Ezek az emberek őrültek. Én is így tennék. De most ez mégis miért különböző? Azért különböző, mert most igazunk van.”

- mondta el Brown, aki részben azért lehet ennyire magabiztos, mert a kutatásban részt nem vevő más szakemberek szerint is jók a számításaik.

“Nem nagyon van ennél nagyobb dolog - ha - és ezt ki kell emelni - ha igazuk van. Az a fontos, hogy a bolygót képesek lehetünk detektálni.”

- véleményezte a bejelentést Gregory Laughlin, a kaliforniai egyetemen dolgozó bolygókutató.

A kutatók az új bolygó létezésére hat már ismert, a Neptunusz pályáján túl keringő objektum pályájából és összerendeződéséből következtetnek. Arra, hogy ez csupán a véletlen műve 0.007% esély van. De egy a 10-földtömegű bolygó képes lehetett a 6 objektumot a Naprendszer fősíkjából kilógó, furcsa elliptikus pályáikra juttatni. A feltételezett bolygó pályája hasonlóan ferde a Naprendszer síkjához képest, illetve olyan messzire nyúlik, hogy az újraírhatja a bolygórendszerről alkotott korábbi koncepcióinkat.

Forrás: JPL; BATYGIN AND BROWN/CALTECH; (DIAGRAM) A. CUADRA/SCIENCE
photo_camera Az ábra forrása: JPL; BATYGIN AND BROWN/CALTECH; (DIAGRAM) A. CUADRA/SCIENCE

A számítások szerint az elnyúlt ellipszis pályáján 200 csillagászati egységre (egy csillagászati egység a Nap-Föld közepes távolsága, kb. 150 millió km) közelíti meg a napot és akár 600 vagy 1200 csillagászati egységre lehet pályájának Naptól legtávolabbi pontja. Ez jóval túlnyúlik a 30-50 csillagászati egység közötti régióban található Kuiper-övön, amelyben jelenleg a NASA New Horizons űrszondája halad új célpontja felé.

Brown tudja, hogy nem sokan fogják elhinni a felfedezést, amíg egy teleszkópban nem sikerül megpillantani a távoli bolygót. A tényleges detektálásig ez csak egy hipotézis marad, még ha potenciálisan nagyon jó hipotézisnek is tűnik. A szakembereknek az egyik Hawaii-on található nagy távcsővel lehetőségük lesz a következő hónapokban megkezdeni a keresést, de remélik, hogy több csillagász kolléga csatlakozik majd hozzájuk.

Első ránézésre egy potenciális problémát a NASA WISE infravörös űrtávcsöve jelenthet, amely az egész égboltot feltérképezte a Naprendszer legkülső részein található gázóriások vagy barna törpe csillag után kutatva. Az adatok alapján egyértelműen ki lehet zárni Szaturnusz méretű, vagy annál nagyobb bolygó létezését 10 ezer csillagászati egység (0.1 fényév) távolságig. De ha az x-bolygó Neptunusz méretű, vagy valamennyivel kisebb, akkor lehet hogy nem bukkan fel a WISE adatokban. Valamennyi esély van, hogy egy másik, hosszabb hullámhosszú, nagyobb érzékenységű WISE adathalmazban rátalálnak a kutatók. Ennek az átnézése már megkezdődött.

Ha létezik, akkor a kilencedik bolygónak sokkal közelebb kellett keletkeznie a Naphoz, a többi gázóriással egy régióban és később kilökődnie jelenlegi helyére. A kutatóknak vannak jó ötleteik, hogy merre kellene keresni, de nem lesz könnyű megtalálni. Valószínűleg nem a pályája közelebbi részén, hanem 600-1200 csillagászati egységre van jelenleg a Naptól. A legtöbb teleszkóp, amely egy ennyire halvány objektumot meg tudna pillantani, mint például a Hubble-űrtávcső, parányi látómezővel rendelkezik, így kevéssé alkalmas egy nagy területű keresésre.

A jó hír, hogy a Hawaii-on található Japán Subaru teleszkóp potenciális megoldást jelenthet. Elég fénygyűjtő területtel rendelkezik, hogy detektáljon halvány objektumokat és elég nagy a látómezeje is. Így a kutatók egy éjszaka alatt nagy területeket tudnak átvizsgálni. Brown szerint a keresés akár 5 évet is igénybe vehet.

Amennyiben sikerülne megtalálni, az minden kétséget kizáróan az évszázad egyik legnagyobb tudományos felfedezése lenne.

(via Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.