50-80 ezres napidíjakat fizettek az oktatási reform szakértőinek

oktatás
2016 február 04., 14:29
comments 249

Tematikus eseményt tartott "Korrupcióinfo" című sajtótájékoztató-sorozatában csütörtökön Hadházy Ákos LMP-s politikus, amennyiben a bukott oktatási reform elleni tiltakozáshoz kapcsolódva megnézte az Oktatási Hivatal honlapjára kitett közbeszerzési szerződéseket.

Eszement tételek bukkantak fel -

kommentálta a látottakat az ellenzéki politikus.

Az egyik kipécézett cég a Merkel Konzulent. Zrt nyerte például a tavaly októberben, projektzárás előtt két hónappal meghirdetett "szakértői kapacitás beszerzéséről" szóló 500 millió forintos tendert. Hadházy rámutatott, hogy az akkor alig egy éve alapított cégnek egyetlen alkalmazottja volt, ehhez képest több, mint hétezer szakértői napot vállalt be. Egy szakértő napidíja 50 ezer forintra jött ki.

De ezzel nem volt listavezető a Merkel, egy igen hasonló, 2015 elején kiírt pályázaton 5100 szakértői napra 70 ezres napidíjakat hoztak ki, illetve akadt olyan egyéb tender, ahol az összeg a 80 ezret is elérte.

Az Oktatási Hivatal pikírt hangú közleményben reagált Hadházy vádjaira. Amiben ezzel együtt nem cáfolták, hanem elismerték a magas szakértői díjakat, elmagyarázva, hogy azok milyen kiadásokat tartalmaznak:

A beszerzési eljárások során igénybe vett szakértők napidíja minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is.

A közleményben ezután előhúzták a klasszikus "miért engem állítanak sarokba amikor a Pistike három ablakot is betört"-védekezést, váratlanul közölve, hogy más kormányzat intézmények - igaz egészen más feladatokra - még az oktatásiaknál is sokkal drágább szakértőket fizettek más pénzéből:

Az informatikai szakemberek esetén ennél csak magasabb áron szerezhető be erőforrás, így például a Központi Ellátási Főigazgatóság által központilag beszerzett informatikusok óradíja átlagosan 30 ezer forint óránként, ami egy napra akár 240.000 forintos napidíjat is eredményezhet, természetesen csak rendkívül indokolt esetben.

Az Oktatási Hivatalnak egyébként nem sikerült eltalálnia az emlegetett intézmény nevét, amit Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak neveznek.

A közlemény azt is megjegyzi, hogy

a hivatkozott beszerzésben megjelölt Merkel Konzulent Zrt-vel kötött szerződés keretösszegének mintegy 45 %-át a Hivatal le sem hívta

(via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.